Forum

Koszt życia w Amsterdamie

wszystko co nie pasuje do innych kategorii

Koszt życia w Amsterdamie

Postprzez dvpl » 9 mar 2010, o 12:17

Witam serdecznie,

Rozważam obecnie przeniesienie się z Polski na stałe do Amsterdamu; chciałbym mniej więcej wiedzieć z jakimi kosztami miesięcznymi wiąże się to na miejscu. Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi wprost na to pytanie :).

Może podzielę się moimi kalkulacjami... i będę wdzięczny za informacje jak to się ma do rzeczywistości i ile potrzebuję pieniędzy żeby żyć na zwykłym, europejskim poziomie.

Koszty, które biorę pod uwagę to:
1. Mieszkanie (ja kalkuluję około 1100 Euro miesięcznie z rachunkami: woda, światło, gaz, internet, tv; chciałbym znaleźć około 50 metrowe mieszkanie z jedną lub dwiema sypialniami);
2. Ubezpieczenie zdrowotne (rozumiem, że około 100 Euro);
3. Transport miejski... kalkuluję około 200 Euro miesięcznie - czy to jest sensowna kalkulacja?
4. Wówczas zostaje mi około 500 Euro na życie (mam do dyspozycji około 1900 Euro netto). Czy to są realne pieniądze na utrzymanie jednej osoby (kosmetyki, jedzenie, czasem jakieś ubranie)???

Będę baaaaaaaaaardzo wdzięczny za pomoc :). Wszelkie informacje, uwagi do moich czterech punktów (też dodatkowe punktu ;) ) będą więcej niż mile widziane :))). W tej chwili jestem w sporej rozterce i chciałbym mieć pewność, że za te pieniądze przeżyję bez strachu o dotrwanie do końca miesiąca i liczenia każdego Euro :).
dvpl

Re: Koszt życia w Amsterdamie

Postprzez pomocna dlon » 9 mar 2010, o 18:38

5oo e to cała rodzina żyje przez miesiąc.Ubezpieczenie- najtańsza wersja koło e 90/m-c.
Komunikacja-może skusisz sie na rower -pełno ścieżek rowerowych ,wszedzie zaparkujesz .
Mieszkanie-chcesz wynając dla jedej osoby całe mieszkanie-zawsze możesz zmniejszyć koszta podwynajmując komuś pokój.Ale są też dzielnice w Amsterdamie gdzie taniej znajdziesz chałupke.
Pozdrawiam :P
P.s Jeżeli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne to może przysługuje Tobie zorgtoeslag.
pomocna dlon

Powrót do HOLANDIA OGÓLNIE