Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przed wyjazdem do Holandii - kilka pytań
Autor Wiadomość
M4ciekM 

Wysłany: 2008-04-19, 16:01   Przed wyjazdem do Holandii - kilka pytań

Witam.
Mam zamiar wybrać się za niedługo do Holandii do pracy. Postanowiłem skorzystać z usług Pośrednika WorkSupport.Prawdopodobnie będę pracował w ogrodnictwie. I w związku z tym mam do Was kilka pytań:
- czy ktoś korzystał z usług tego pośrednika albo coś o nim słyszał?

- z tygodniowej pensji będą mi odbijać 20e w ramach kosztów ubezpieczenia.z tego co wyczytałem jest to chyba ubezpieczenie zdrowotne, które w Holandii jest obowiązkowe? I czy płacąc na to ubezpieczenie będę w przypadku choroby mógł bezpłatnie skorzystać z pomocy lekarza?

- Czy muszę wziąć z NFZ'u tę kartę zaświadczającą, że jestem ubezpieczony? (bo w sumie teraz jestem bez pracy, ale w legitymacji ubezpieczeniowej nie mam zaznaczone, że już nie pracuję w swojej poprzedniej pracy, więc myślę, że NFZ wydałby mi tę kartę, tylko czy ona będzie do czegoś potrzebna, skoro i tak będę tam płacił składki?

- czy takie podstawowe leki np. na przeziębienie czy grypę są tam drogie? (bo nie wiem czy nakupić tego dużo w Polsce)

- w jakim banku najlepiej założyć konto, żebym miał swobodny dostęp do pieniędzy, mógł bezpłatnie wybierać pieniądze w bankomatach i najlepiej żeby ten bank miał oddział w Polsce dzięki czemu wszystkie zarobione pieniądze ( w euro) mógłbym wybrać w Polsce i sobie wymienić w kantorze. Bo mam konto w mBanku, ale u nich wszystko wiąże się z przewalutowaniem zł - euro i odwrotnie a wiadomo, że to tylko niepotrzebne koszty. Zastanawiałem się nad ING, co o tym myślicie?

hmm póki co tyle pytań, jeśli sobie jeszcze coś przypomnę to będę pisał. z góry dziękuję za odpowiedzi :D

pozdrawiam

ona 

Wysłany: 2008-04-19, 19:01   przed wyjazdem/odp

Witaj.odpowiadam,zgodnie z moimi doswiadczeniami w pracy w Holandii.Jselo chodzi o leki to najlepiej zabrac wszystko ze soba(przeciw bólowe,na goraczke,przeziebienie),tam takie leki łacznie z witaminami jak na nasza kieszen nie sa tanie;oczywiscie sa dostepne w drogeriach kosmetycznych np.takze w razie czego mozna sie zaopatrzyc.Ale warto to zawsze miec ze soba tym bardziej ze zdarza sie mieszkanie daleko od sklepow i zakup moze byc niemozliwy w danym momencie.Co do banku to mozesz załozyc konto w banku zachodnim w euro,dostaniesz karte płatnicza,ktora mozesz płacic w polsce(wtedy przeliczaja na zł)i za granica.W polsce wyciagnac w euro mozesz w oddziale banku w kasie a tak w zł. w kazdym bankomacie,dostaniesz tez swiff-kod potrzebny jak by robili ci przelewy w Holandii na to konto,załozenie bezpłatne.Co do ubezpieczenia to nie musiałam kozystac z lekarza w H.ale powinni ono zapewniac bezpłatna opieke lekarska podstawowa le np.za dentyste chyba musiałbys zapłacic.To tyle mam nadzieje ze troche Ci pomogłam.powodzenia w Holandii :lol1:

Królik 
Administrator

Wysłany: 2008-04-19, 19:01   

Cytat:
- czy ktoś korzystał z usług tego pośrednika albo coś o nim słyszał?

mój brat kiedys pracował przez tego pośrednika, osobiście nie miał z nimi kłopotów ale pracowały tez tam osoby którym nie zapewniali nawet zawartych w umowie 40 godzin tygodniowo a opłaty za domek potrącali co tydzień.
Trzeba też uważać na tą wzmiankę w umowie:
Cytat:
Indien werknemer om wat voor reden dan ook binnen de genoemde periode bij 1.1 (duration of contract) zijn/ haar werkzaamheden beeindigd is werknemer achadeplichtig.Werkgever zal in deze situatie de geleden schade en eventueel nog te leiden schade verhalen op werknemer in ieder geval zal er een direct opeisbare boete worden verrekend van Euro 250,00.

W przypadku gdy pracownik z jakiegokolwiek powodu zaprzestanie wykonywania pracy w okresie okreslonym w punkcie 1.1 (czas waznosci kontraktu) pracownik ponosi odpowiedzialnosc za powstale z tego tytulu szkody.W takiej sytuacji pracodawca OBCIAZY PRACOWNIKA ODSZKODOWANIEM za poniesione szkody, ktore zostana poniesione, a w kazdym razie POTRACI z wynagrodzenia PRACOWNIKA natychmiast wymagalna KARE w wysokosci 250 euro.

gdy rezygnował moj brat z pracy to napisałem mu wypowiedzenie z pełnym miesięcznym wypowiedzeniem i już nie mieli prawa potrącić mu tej kary ale o tym już nie wspomnieli w umowie.
Później słyszałem, że w umowie znalazł się jeszcze taki trochę złodziejski punkt:
Cytat:
Werknemer verklaart niet deel wensen te nemen aan de pensioenregeling
Pracownik oswiadcza, ze nie zyczy sobie uczestniczyc w systemie emerytalnym.

M4ciekM napisał/a:
- z tygodniowej pensji będą mi odbijać 20e w ramach kosztów ubezpieczenia.z tego co wyczytałem jest to chyba ubezpieczenie zdrowotne, które w Holandii jest obowiązkowe? I czy płacąc na to ubezpieczenie będę w przypadku choroby mógł bezpłatnie skorzystać z pomocy lekarza?

tak będziesz mógł skorzystać z porady lekarza domowego bezpłatnie
M4ciekM napisał/a:
- Czy muszę wziąć z NFZ'u tę kartę zaświadczającą, że jestem ubezpieczony? (bo w sumie teraz jestem bez pracy, ale w legitymacji ubezpieczeniowej nie mam zaznaczone, że już nie pracuję w swojej poprzedniej pracy, więc myślę, że NFZ wydałby mi tę kartę, tylko czy ona będzie do czegoś potrzebna, skoro i tak będę tam płacił składki?

myślę że jest Ci nie potrzebne
M4ciekM napisał/a:

- czy takie podstawowe leki np. na przeziębienie czy grypę są tam drogie? (bo nie wiem czy nakupić tego dużo w Polsce)

tutaj na wszystko jest paracetamol :mrgreen:
M4ciekM napisał/a:
- w jakim banku najlepiej założyć konto, żebym miał swobodny dostęp do pieniędzy, mógł bezpłatnie wybierać pieniądze w bankomatach i najlepiej żeby ten bank miał oddział w Polsce dzięki czemu wszystkie zarobione pieniądze ( w euro) mógłbym wybrać w Polsce i sobie wymienić w kantorze. Bo mam konto w mBanku, ale u nich wszystko wiąże się z przewalutowaniem zł - euro i odwrotnie a wiadomo, że to tylko niepotrzebne koszty. Zastanawiałem się nad ING, co o tym myślicie?

pamiętaj, że ING pl a ING nl to dwa różne banki

M4ciekM 

Wysłany: 2008-04-20, 10:46   

hmm mam nadzieję, że w moim wypadku zapewnią mi te 40h tygodniowo. Zresztą nie mam za bardzo innych opcji. Jest jeszcze jeden pośrednik Want2Work ale oferują tylko pracę w hurtowniach spożywczych i płacą tylko 6e netto, a przy ogrodnictwie w WorkSupport mam dostać 7,06e netto, więc jest różnica. Także muszę zdać się na ich łaskę i liczyć, że wszystko będzie ok.
A i poinformowali mnie, że w razie zerwania kontraktu jest kara 250e, ale myślę że nic takiego się nie zdarzy.

a jeśli chodzi o to ubezpieczenie to w przypadku gdybym miał jakiś wypadek (odpukać!) i np. wylądował w szpitalu to leczenie tez będzie odbywało się bezpłatnie?

ok lekarstwa wezmę ze sobą. a jeśli chodzi o te banki to jutro się wybiorę do ich oddziałów i się zorientuję co i jak.

aha jeśli chodzi o zakwaterowanie to mam mieszkać albo w mieszkaniu, albo w domku bungalow, wszystko się okaże na miejscu.Bo chodzi im głównie o to żebym mieszkał jak najbliżej miejsca pracy.Nie orientujecie się jak tam jest z internetem? Czy bezprzewodowo łatwo złapać? I czy trzeba za to płacić czy mają za free?

daro.69 

Wysłany: 2008-05-19, 18:49   

Składałem do tej firmy papiery 6 tygodni temu i się teraz odezwali,
Proponują mi prace w ogrodnictwie, stawka 7,15 netto
mieszkanie 57,50e/tydz.
ubezpieczenie 20,00e/tydz.
koszt przejazdu 67,50e/potrącany przy pierwszej wypłacie.
dodatek 15e/tydz. za prawo jazdy.

Mam pytania:
- Czy warunki te są dobre? Drogo czy tanio?
- Jak jest z umową, w jakim jest języku oraz gdzie się ją podpisuje (słyszałem że w Holandii) jak można się zabezpieczyć, że te warunki które oferują znajdą się w umowie?
- Jakie są warunki mieszkalne?
- Czy są punktualni z wypłatami i czy nie oszukują, czy pracownik dostaje "pasek" gdzie jest wszystko rozpisane?

Wyjazd jest w czwartek więc proszę o szybkie odpowiedzi
z góry dzięki

M4ciekM 

Wysłany: 2008-05-22, 19:51   

Ja jestem juz 2 tyg w Rotterdamie, wlasnie przez work support.
Powiem krotko gdyz czas mnie nagli: praca w porzadku, jestem zadowolony, ale mieszkanie tragedia! 30 osob w hostelu z jedna mala kuchnia w dodatku bez czajnika! garnkow tez jest b.malo. kombinuje cos na wlasna reke z mieszkaniem. Jesli mi sie uda to bede bardzo zadowolony z pobytu tutaj. w przeciwnym razie po 3miechach wracam do kraju.

pozdrawiam

alicja2911 
moderator

Pomogła: 13 razy

Wysłany: 2008-05-22, 20:15   

No wlasnie gdyby nie te warunki mieszkaniowe ,to byloby wszystko w porzadku.Tak jest prawie wszedzie.Mam nadzieje,ze znajdziesz inne lokum.
Powodzenia i pozdrawiam

korek 

Wysłany: 2008-05-29, 18:03   

Mam pytanie odnośnie konta w Banku zachodnim: czy pracodawca holenderski nie robi żadnych problemów z tytułu tego, że konto jest w Polsce?? Ze swoich irlandzkich doświadczeń wiem, że nie chcieli przelewać pieniądze na polskie konta.. jak to jest w rzeczywistości??..

franek1718 

Wysłany: 2008-06-10, 15:37   lata

chcialbym sie zapytac czy musze miec ukonczone lata zeby mnie wpuscili do holadnii??;] bo mam 17 lat a do 18 brakuje 2 miesiace... i czy moge w takim wieku normlanie wiechac do holandii i pracowac?? prosze o szybka odpowiedz

Królik 
Administrator

Wysłany: 2008-06-10, 16:12   

tak mozesz tylko twoja stawka za godzine bedzie niższa

franek1718 

Wysłany: 2008-06-10, 23:01   

a o ile bedzie nizsza?? duzo?? i dziekuje za szybka odpowiedz:)

Królik 
Administrator

Wysłany: 2008-06-11, 06:39   

zobacz tutaj http://home.szw.nl/index....&link_id=144270

franek1718 

Wysłany: 2008-06-11, 12:23   

Królik napisał/a:
zobacz tutaj http://home.szw.nl/index....&link_id=144270

Dzieki bardzo za szybka odpowiedz:)

monia 

Wysłany: 2008-06-20, 21:54   

napiszcie mi wszystko o pracy w holandii przez posrednika Work Support,
jestem z rzeszowa i chcualabym skorzystac z usllug tego biura ale jak narazie w internecie spotykam same negatywne opinie
moze mi ktos doradzic, warto z nimi jechac ???
interesuja mnie wszytstkie informacje na temat pracy w Holandii w ogrodnictwie..

blackmist 

Wysłany: 2008-07-09, 10:16   

od trzech lat mieszkam w uk,, od niedawna razem z chlopakiem zastanawiamy sie nad wyjazdem do holandii,, moja najwieksza obawa jest jezyk,, bardzo dobrze znam angielski ale nie wiem na ile jest on przydatny w holandii i jaka prace mozna znalezc znaja tylko ten jezyk,, i czy jest mozliwosc otrzymywania pism urzedowych w jezyku angielskim,, ??????

Odpowiedz do tematu