Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przeprowadzka- Prosze o pomoc
Autor Wiadomość
magdach04 

Wysłany: 2008-07-29, 16:53   Przeprowadzka- Prosze o pomoc

Witam. Bardzo prosze Panstwa o pomoc. W przyszlym roku w sierpniu planuje przeprowadzke do Holandii z wysp brytyskich. Wiem, ze mam jeszcze sporo czasu ale musze wiedziec na czym stoje. Przede wszystkim zastanawiam sie czy o BSN moge sie starac wczesniej zanim sie przeprowadze.
Chcialabym wynajac mieszkanie i zapisac corke do przedszkola przed przyjazdem (kinderdagverblijf)na 5 dni w tygodniu. Wiem, ze jesli chodzi o przedszkole trzeba sporo czekac, dlatego myslalam, ze zapisalabym corke wczesniej, zeby juz byla na liscie oczekujacych. Nie wiem czy udaloby mi sie to zrobic bez podania adresu, pracodawcy i BSN. Moge podac moje dane tutaj na wyspach ale nie wiem czy zostana zaakceptowane.
Na pewno bede musiala przyjechac wczesniej przed przeprowadzka do Holandii na kilka dni, zeby zalatwic rozne formalnosci. Tylko obawiam sie, ze o BSN moge sie starac jak bede miala zakwaterowanie w NL, a tego nie bede pewnie widziala do kilku tygodni przed przeprowadzka. Po przeprowadzce do NL bede musiala od razu zaczac prace i nie mam nikogo kto zajalby sie moja za rok 3,5 letnia corka, dlatego musze znalezc jakis sposob zeby zalatwic przedszkole wczesniej. Czy moze bylaby taka opcja, zebym np. pol roku wczesniej zameldowala sie u znajomych zeby dostac BSN i starac sie o przedszkole, a po przyjedzie zmienila adres jak juz bede miala mieszkanie? Nie bede mieszkala u znajomych ale moze podanie ich adresu ulatwiloby sprawe? Czy moi znajomi nie mieliby przez to zadnych klopotow (para z dzieckiem)?
Czy jesli chodzi o dodatek na przedszkole i kinderbijslag musze spelniac jakies warunki biorac pod uwage moj pobyt w Nl, czy moge od razu sie starac po przyjezdzie jak znajde juz prace? Wiem, ze troche sie rozpisalam ale bardzo prosze o odpowiedz.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Magda

Odpowiedz do tematu