Wysłany: 2008-02-23, 20:51 WYKSZTALCENIE W HOLANDII
Wiem, ze na temat wyksztalcenia bylo juz troche napisane na forum, ale ja mam co do tego jeszcze pytanie.
Wiem, ze polskie liceum mozna porownac z holenderskim HAVO/ VWO, ale z czym mozna porownac studium. Ja mam ukonczone liceum, zdalam mature i mam dwa lata studium.
Co jest w takim razie odpowiednikiem takiego wyksztalcenia??? Czy jest to MBO ???
Jaki jest odpowiednik polskich ocen w holandii???
Czy holenderskie stopnie 10 i 9 sa odpowiednikami polskich szostek i piatek???[size=18][/size][color=darkred][/color]
Wszystko zależy od uczelni w Holandii i Twoich papierów z Polski. Co do ocen to w Holandii jest skala 1-10. Czy 5 i 6 odpowiada 9 i 10? Hmm są to najwyższe oceny, ale ponieważ w Holandii skala ocen jest inna to ciężko to ze sobą porównać.
Co do odpowiednika MBO czy HBO to naprawdę ciężko powiedzieć. 2 letnie studium, może być porównywalne do 'krótkiego' kierunku MBO (HBO raczej nie...) lub jakiegoś kursu.
_________________ --- AJACIED BEN JE NIET VOOR EVEN - AJACIED BEN JE HEEL JE LEVEN! ---
...::: Real Ajacied :::...
mruwa_ Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 24 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Rotterdam / Gliwice
Wysłany: 2008-02-24, 01:07
Ja tez sie wachalem jaki jest moj poziom tutaj wiec poszedlem do CWI (Centrum voor werk en inkomen) i Pani bez problemow wziela kopie mojego swiadectwa i po polsku i angielskie tlumaczenie i po 6 tygodniach dostalem papier ze moge przyjsc i odebrac holenderskie "tlumaczenie" (nie wiem jak to po polsku sie nazywa, rewaluacja??).
Zwykle liceum ogolnoksztalcace ze zdana matura to poziom VWO.
Wiem ze moja kolezanka ktora konczyla technikum ekonomiczne ma poziom MBO niveau 2.
Mozesz zawsze sprobowac, w CWI biora tylko twoj sofi numer, adres i ksero Verblijfsvergunning.
Dziekuje wam bardzo za pomoc. Jak znajde wolny czas to przejde sie jeszcze do tego CWI izeby oni dokladnie mi okreslili co jest odpowiednikiem mojego wyksztalcenia.
A wie ktos moze jak wygladaj odpowiedniki polskich ocen w Holandii ?
Wiem, ze to moze ciezko okreslic, bo skala ocen w Holandii jest duzo wieksza niz w Polsce, ale moze przypadkiem ktos z was sie orientuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum