Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
szkoła średnia ale co dalej...??
Autor Wiadomość
mosiaczek 

Wysłany: 2008-01-16, 19:26   szkoła średnia ale co dalej...??

Ponieważ jeszcze nie jestem mieszkanką holandii, nie bardzo rozumiem ich sytemu szkolnictwa...W tym roku kończe technikum handlowe w Polsce oraz zdaje mature...Zaraz po egzaminach wyjeżdżam...mógłby mi ktoś powiedzieć od czego mam zacząć...Mam jakieś tam podstawy angielskiego i niemieckiego jednak nie ukrywam,że moim zdaniem bardzo malutkie(wiadomo jakie są realiia nauki języka w szkole polskiej zero konwersacji)Zastanawiam się czy w Holandi jest coś takiego,że ucze sie języka w szkole ale lekcje mam normalnie po plsku czy jakoś tak...Wogóle nie wiem do jakiej szkoly bym sie nadawała z moim wykształceniem...podobno dyplom technika bedę miala międzynarodowy czy coś ale otrzymam go dopiero w sierpniu lub wrześniu aha i jeszcze czy polska matura jest tam ważna?? czy moge rozpocząc jakieś studia proszę o pomoc...Wiem już na dzień dzisiejszy,że mój pobyt w Holandi bedzie trwał min 6 lat. Czy istnieje coś takiego jak system zaoczny... wieczorowy??I czy po powrocie jeżeli nastąpi ;P będą preferowali holenderki dyplom??Bede wdzięczna za każda poradę

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-16, 20:45   Re: szkoła średnia ale co dalej...??

mosiaczek napisał/a:
Ponieważ jeszcze nie jestem mieszkanką holandii, nie bardzo rozumiem ich sytemu szkolnictwa...W tym roku kończe technikum handlowe w Polsce oraz zdaje mature...Zaraz po egzaminach wyjeżdżam...mógłby mi ktoś powiedzieć od czego mam zacząć...Mam jakieś tam podstawy angielskiego i niemieckiego jednak nie ukrywam,że moim zdaniem bardzo malutkie(wiadomo jakie są realiia nauki języka w szkole polskiej zero konwersacji)Zastanawiam się czy w Holandi jest coś takiego,że ucze sie języka w szkole ale lekcje mam normalnie po plsku czy jakoś tak...Wogóle nie wiem do jakiej szkoly bym sie nadawała z moim wykształceniem...podobno dyplom technika bedę miala międzynarodowy czy coś ale otrzymam go dopiero w sierpniu lub wrześniu aha i jeszcze czy polska matura jest tam ważna?? czy moge rozpocząc jakieś studia proszę o pomoc...Wiem już na dzień dzisiejszy,że mój pobyt w Holandi bedzie trwał min 6 lat. Czy istnieje coś takiego jak system zaoczny... wieczorowy??I czy po powrocie jeżeli nastąpi ;P będą preferowali holenderki dyplom??Bede wdzięczna za każda poradę

No więc, skórce to troszkę... jak coś to pytaj dalej. Po przyjeździe do Holandii najlepiej zacząc od kursu języka. Może to być wieczorowy kurs lub dzienny, zależy gdzie go robisz. Kurs odbywa się w języku holenderskim, ale to tylko plus... szybciej się wszystkiego nauczysz. Trwa on mniej więcej 1-2 lata, zależy od tego jak szybko się uczysz. Czy z Twoją matura będziesz mogła studiować odrazu to nie wiem. Wszystko, zależy od kierunku i szkoły(czyli jakie mają wymagania). Niektóre dyplomy międzynarodowe się liczą inne nie...
Możliwe, że będziesz musiała zrobić tylko +21 test. Czyli dla osób dorosłych i po tym teście można wybrać się na dany kierunek studiów. W Holandii możesz studiować wieczorowo, dziennie i zaocznie chyba też z tego co wiem, więc oto się nie martw. Wszystko zależy więc od tego do tego w jakim tempie zrobisz kurs i do jakiej uczelni będziesz chciała się dostać, ponieważ jak wcześniej wspomniałem każda szkoła ma tam jakieś swoje wymagania... więc
czy Twój dyplom będzie się liczył ciężko powiedzieć na dzień dzisiejszy... mogę jedynie dodać Ci troszkę optymizmu, ponieważ nie jesteś pierwsza i ostatnia co znajduje się w kraju bez języka i musi zaczynać, że tak powiem od zera... więc nie masz co się martwic. :)

...::: Real Ajacied :::...

mosiaczek 

Wysłany: 2008-01-16, 20:57   

Qrcze trochę lipa,bo trace 2 lata na nauke języka ale mówi sie trudno :) Tylko czy to jest tak, że po przyjeździe zapiszę sie na kurs języka potem uczę sie go 2 lata a dopiero potem mam jakiekolwiek szanse na nauke??Jaki język najlepiej wybrać bo tak angielski miałam w podst i gimnazjum czyli6 lat niemiecki gimn i tech czyli to siedem;/ a jeszcze nam dali tech francuski ale go nie lubię:)a może wogóle nauczyć sie niderlandzkiego ;p czy ktoś ma doświadczenia w ile można opanować ten język aby móc iść do szkoły :)

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-16, 21:05   

mosiaczek napisał/a:
Qrcze trochę lipa,bo trace 2 lata na nauke języka ale mówi sie trudno :) Tylko czy to jest tak, że po przyjeździe zapiszę sie na kurs języka potem uczę sie go 2 lata a dopiero potem mam jakiekolwiek szanse na nauke??Jaki język najlepiej wybrać bo tak angielski miałam w podst i gimnazjum czyli6 lat niemiecki gimn i tech czyli to siedem;/ a jeszcze nam dali tech francuski ale go nie lubię:)a może wogóle nauczyć sie niderlandzkiego ;p czy ktoś ma doświadczenia w ile można opanować ten język aby móc iść do szkoły :)

Poprzez kurs miałem oczywiście na myśli holenderski :wink: Jeżeli masz głowę do języków to nauczysz się szybko, przynajmniej w stopniu komunikatywnym. Niektóre kierunku studiów można studiować w języku angielskim, ale większość oczywiście w holenderskim. Ja skończyłem szkołe językową w półtora roku i poszedłem do liceum więc nie jest najgorzej... wystarczy się przyłożyć, a języka uczę się ciągle, dobrze się dogaduje ale zawsze odkrywasz coś nowego :) Myślę, że takim najlepszym wyjściem jest kurs i jakaś praca... opanowanie języka to podstawa a potem jakiś kurs zawodowy czy studia :->

mosiaczek 

Wysłany: 2008-01-16, 22:10   

Praca to podstawa :) wiem o tym :D a co to za kurs zawodowy??co on daje??ile trwa:) trochę mam dużo pytań ale to chyba nic dziwnego:) nie chcę tylko pracować bo się zanudzę :)

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-16, 22:27   

mosiaczek napisał/a:
Praca to podstawa :) wiem o tym :D a co to za kurs zawodowy??co on daje??ile trwa:) trochę mam dużo pytań ale to chyba nic dziwnego:) nie chcę tylko pracować bo się zanudzę :)

Haha spoko :) W Holandii liczą się papierki i dyplomy...dlatego ludzie robią kursy czyli powiedzmy; kurs kosmetyczka, kurs ICT, kurs sekretarka,a kurs bla bla bla... co sobie tylko zachcesz... są to przeważnie kilka miesięczne kursy które dają Ci papierek i dzięki temu podnosisz swoje kwalifikacje i masz większe możliwości na dobry zawód w wybranym kierunku... :)

mosiaczek 

Wysłany: 2008-01-16, 22:38   

a jak holendrzy odnoszą sie do wykształcenia??Bo skoro mówisz, że liczą sie papierki (kursy :P )to może studia nie są takie ważne??a on tam wogóle jaki mają poziom??Cieżko jest czy raczej spokojnie??

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-16, 22:46   

mosiaczek napisał/a:
a jak holendrzy odnoszą sie do wykształcenia??Bo skoro mówisz, że liczą sie papierki (kursy :P )to może studia nie są takie ważne??a on tam wogóle jaki mają poziom??Cieżko jest czy raczej spokojnie??

Oj to wszystko zależy od zawodu... Studia number 1, później kursy... lecz nie zawsze muszę powiedzieć. Poziom hmm... myślę,że nie całkiem spokojnie...ale można śmiało dać rade. Przykład: Egzaminy końcowe (maturka) składa sie minimalnie z 5 a max 7 czy 8 przedmiotów
zależy od profilu. By zaliczyć przedmiot musisz mieć 55% (czyli 5,5 w skali do 10)... więc jak na to zwracasz uwagę to wydaje się trudne... lecz jak patrzysz na to co masz się nauczyć, to myślę, że materiał jest zbliżony trudnościowo do polskiego, może i troszkę łatwiejszy nawet... zależy kto co lubi.

Ok jak masz jeszcze pytania to pisz może w shoutboxie lub napisz PW lub na gg, bo Paweł lub Alicja nas opier... że robimy sobie pogawędkę w temacie :mrgreen: :wink:

Królik 
Administrator

Wysłany: 2008-01-17, 07:43   

michal_s007 napisał/a:
Ok jak masz jeszcze pytania to pisz może w shoutboxie lub napisz PW lub na gg, bo Paweł lub Alicja nas opier... że robimy sobie pogawędkę w temacie

nie przesadzaj jak wszystko jest na temat o szkole to moze sie przydac innym :wink:

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-17, 11:28   

pawel1979 napisał/a:

nie przesadzaj jak wszystko jest na temat o szkole to moze sie przydac innym :wink:

Dodałem 2 buźki obok, więc to był joke... :P

Duuvelke 
JuniorAdmin

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-01-17, 23:29   

nie zgadzam sie z toba michal...

radze poszukac szkoly i kierunku, ktory cie interesuje i nie tracic 2 lata tylko i wylacznie na nauke jezyka... bo szkoda...

lepiej wybrac sie do szkoly gdzie bedziesz mogla sie uczyc jezyka i jednoczesnie stopniowo beda dochodzily ci przedmioty...

twoje swiadectwo maturalne bedzie zaakceptowane w nl... wiem z wlasnego doswiadczenia... zaleznie od kierunku moga chciec dodatkowych egzaminow np. z matematyki... tak jak to w pl jest z nie ktorymi kierunkami...

test 21+ mozesz tylko i wylacznie robic jesli jestes starsza niz 21 lat... inaczej nie ma takiej mozliwosci... jest to test dla osob, ktore nie posiadaja odpowiednich dyplomow a mimo tego chca zaczac studia...

[ Dodano: 2008-01-17, 23:31 ]
michal_s007 napisał/a:
By zaliczyć przedmiot musisz mieć 55% (czyli 5,5 w skali do 10)

powaznie?? ja zeby dostac 5,5 musze miec przynajmniej 70% dobrze... czasem nawet wiecej...

[ Dodano: 2008-01-17, 23:32 ]
mosiaczek napisał/a:
a może wogóle nauczyć sie niderlandzkiego ;p czy ktoś ma doświadczenia w ile można opanować ten język aby móc iść do szkoły :)

moim zdaniem dobry pomysl... w jezyku niderlandzkim masz wiekszy wybor kierunkow... nie kazdy kierunek jest w jezyku angielskim...

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-17, 23:36   

Są gusta i guściki... ja uważam,że podstawą jest nauczenie się jak najszybciej języka... Myślisz,że studia i nauka języka i praca jednocześnie nie jest za dużo? A co do tego 70% to co dokładnie masz na myśli bo nie do końca rozumiem? :)

mosiaczek 

Wysłany: 2008-01-18, 11:17   

Wydaje mi się , że zaczne od języka i pracy...bo faktycznie byloby trochę za dużo jakby doszły studia:) a pozatym zawsze jak już bedę czuła się na siłach z językiem moge zacząć wcześniej nauke :) Co do tych % to ja jestem przyzwyczajona, bo z przedmiotów zawodowych żeby zaliczyć na 2 trzeba mieć 75% na sprawdzianach także wiem jak to jest :)

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-18, 13:02   

Aaa oto chodziło z tym 70%... źle mnie Duuvelke zrozumiałaś. z tym 55% miałem na myśli ocenę 5,5, napisałem to w nawiasie by łatwiej było zrozumieć bo w Holandii jest skala 1-10, a by mieć te 5,5 to oczywiście trzeba mieć ok 70% dobrze napisanego egzaminu/testu,spr czy co tam innego :)

Duuvelke 
JuniorAdmin

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-01-19, 00:20   

michal_s007 napisał/a:
Są gusta i guściki... ja uważam,że podstawą jest nauczenie się jak najszybciej języka... Myślisz,że studia i nauka języka i praca jednocześnie nie jest za dużo?

nie... bo sama tak zaczynalam... sa specjalne szkoly, ktore maja programy dla obcokrajowcow... gdzie szkola jest polaczona z nauka jezyka jak i z kierunkiem... sa to szkoly z klasami zwanymi: schakelklas... gdzie uczysz sie jezyka i danego slownictwa potrzebnego do danego zawodu... osobiscie uwazam to sa super polaczenie... poniewaz uczysz sie od razu specjalistycznego slownictwa... nie tylko podstaw... ale to jest moje zdanie...

Odpowiedz do tematu