elektra
Wysłany: 2008-05-14, 10:10 dodatek do czynszu
Moje kolejne pytanie dobrzy ludkowie brzmi czy można się starać o jakiś dodatek do czynszu na mieszkanie które wynajmuje się od osoby prywatnej ?Jeśli tak to oczywiście napisać gdzie się udać żeby wystąpić o taką dotację i jakie dokumęty są wymagane .Z pokłonami i podziękowaniem z góry.
Dodatek taki nazywa sie huurtoeslag ,Moze byc to lokal wynajmowany od osoby prywatnej ,badz studio w budynku wielolokalowym.Warunkiem jest by kazde z tych lokali mialo wlasne ,osobne wejscie.Jesli lokal nalezy do czesci budynku z umowy najmu musi jasno wynikac wysokosc czynszu za ten lokal.Jesli wysokosc przekroczy kwote max huurtoeslag nie zostaje przyznany.
Nie musi byc to lokal socjalny z gemeente,spoldzielni czy maklera.
Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?-Kiedy mam prawo do dodatku czynszowego?
* Uw woning heeft een eigen toegangsdeur, een eigen toilet en keuken.
Miejsce zamieszkania ma wlasne drzwi wejsciowe,wlasna toalete i kuchnie
* Uw huur is niet hoger dan € 621,78 en niet lager dan € 202,95. Als u jonger bent dan 23 jaar, dan mag de huur niet hoger zijn dan € 343,49.
Czynsz nie jest wyzszy niz € 621,78 i nizszy niz € 202,95.W wieku ponizej 23 lat nie wyzszy niz € 343,49
* Uw woning is passend voor uw situatie. Dus bijvoorbeeld niet te ruim of te duur. De gemeente beoordeelt dit.
Miejsce zamieszkania jest dopasowane do danej sytuacji.Nie za duze powierzchniowo i nie za drogie.
elektra
Wysłany: 2008-05-14, 19:31
Dzięki Ci wielkie SZANOWNY króliku!!!!
_________________ elektra
elektra
Wysłany: 2008-05-14, 19:44
Tak więc jeżeli czynsz wynosił by dajmy na to te 600 euro to czy ten dodatek jest uwarunkowany wysokością przychodu ,bo myślę że tak no i dajmy na to że moja rodzina kwalifikuje się z powodu niskiego dochodu czy może oriętuje się pan w jakiej wysokości mogę otrzymać ten dodatek albo jak mam to wyliczyć na tej stronie co pan mi podał czy jest jakiś kalkulator może do wyliczenia tego dodatku ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum