Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak pytać o mieszkanie w Gemente?
Autor Wiadomość
mandarynka00 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-01-28, 21:19   Jak pytać o mieszkanie w Gemente?

Mam pytanie,czy ktoś z was mieszka może w Helmond?Potrzebuję pomocy w Gemente,chce zapisac sie na liste oczekujacych na mieszkanie,ale z racji tego,że jestem tutaj niedługo (od lipca zeszłego roku)nie jestem zorientowana w przpisach.Nie mam też tutaj kogoś kto mógłby służyć mi pomocą.Bardzo bym prosiła,jeśli ktoś z was się orientuje niech napisze mi na forum co mam zrobić lub umówi się ze mną i pójdzie do tego Urzędu.Z góry dziękuję za jaką kolwiek pomoc :) Cieszę się,że istnieje to forum bo bez niego nie udałoby mi się załatwić kilku ważnych spraw :)

Slawko i Anicia 
Slawko i Anicia

Wysłany: 2008-01-28, 22:00   wszystko to samo co w Polsce

Hej,
my jeszcze się nie zapisaliśmy a też planujemy to zrobić. Tyle, ze raczej w Eindhoven. Ale myślę, że trzeba robić wszystko to samo co w urzędzie polskim. Pokazać dokumenty w razie czego, meldunek, na wszelki wypadek mieć Sofi. No i mówić po angielsku. Mówisz ???

Ale nie wiem czy mieszkania socjalne załatwia się w Geemente czy też z tej specjalnej rządowej agencji mieszkaniowej. Z tym że czeka się lata i lepiej na nią nie liczyć.
Kiedyś przypadkiem trafiłem w Helmond do tej rządowej agencji mieszkaniowej i było to blisko głównej stacji kolejowej, jeśli się nie mylę to w tym samym budynku co ING Bank, na pewno, przy głównej drodze (Kasteel Traverse) w centrum miasta. Nie pamiętam tej agencji nazwy ale gdzie na forum znajdziesz. Poszperaj na forum na www.niedziela.nl

Pozdr.

Slawko

mandarynka00 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-01-28, 23:05   

Dziękuję Ci bardzo.Tak,mówię po angielsku,co do tej agencji to jest to Wonnpartners i tam tez juz jestem zapisana wraz z moim narzeczonym i myslę,że masz rację,lepiej na nią nie liczyć,my jesteśmy na liście oczekujących,na jeden dom(mieszkanie)przypada w najlepszym wypadku 25 osób.My jesteśmy 24 na liście.Masakra!!!

ajax4ever 

Wysłany: 2008-01-28, 23:10   

mandarynka00 napisał/a:
Dziękuję Ci bardzo.Tak,mówię po angielsku,co do tej agencji to jest to Wonnpartners i tam tez juz jestem zapisana wraz z moim narzeczonym i myslę,że masz rację,lepiej na nią nie liczyć,my jesteśmy na liście oczekujących,na jeden dom(mieszkanie)przypada w najlepszym wypadku 25 osób.My jesteśmy 24 na liście.Masakra!!!

Z tego co wiem to raczej jest jedyna możliwość. Nie słyszałem o przypadku załatwiania mieszkania przez gemeente (poprawić mnie jak sie mylę). :->

A przez ten Woonpartners można tylko i wyłącznie na jedno mieszkanie reagować czy może na więcej niż jedno? Która byś nie była na liście, na to jest jedna reguła: reagować, reagować i jeszcze raz reagować... ile by to nie trwało trzeba się starać, w końcu się uda. :wink:

...::: Real Ajacied :::...

Duuvelke 
JuniorAdmin

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-01-30, 22:57   

michal_s007 napisał/a:
Nie słyszałem o przypadku załatwiania mieszkania przez gemeente (poprawić mnie jak sie mylę). :->

pewnie dlatego, ze takiej mozliwosci nie ma... ludzie czesto nie wiedza. ze socjalne mieszkania w Holandiito odpowiednik mieszkania gminnego w Polsce... tutaj nie gmina przyznaje mieszkania ale korporacje mieszkalne, ktore maja socjalne mieszkania dla ludzi, ktorzy malo zarabiaja...

Odpowiedz do tematu