Probuje od kilku dni obliczyc ile bede zarabial w Holandii. Zaoferowano mi kontrakt 12 euro/h. Wiem ze zaplace podatek w Holandii oraz wyzszy w Polsce (odejmujac holenderski).
Znalazlem takze cytat "Ponadto holenderski pracodawca pobiera od dochodu 31,15 proc. składki na ubezpieczenie społeczne czyli 3613 euro. Składek tych nie można odliczyć od dochodu w rozliczeniu z polskim fiskusem. "
Co to sa za ubezpieczenia spoleczne? Zdrowotne czy tez emerytalne? Co mi ze skladek emerytalnych jak bede tam tylko 3 lata?
Co to sa za ubezpieczenia spoleczne? Zdrowotne czy tez emerytalne?
Na pewno nie są to ubezpieczenia zdrowotne
Cytat:
Każdy, kto pracuje zarobkowo w Niderlandach, jest płatnikiem podatku od wynagrodzeń
Pracodawca lub jednostka, która wypłaca wynagrodzenia, potrąca jednocześnie podatek od
wynagrodzeń, regularnie wpłacając go do właściwego organu skarbowego. Podatek od
wynagrodzeń składa się podatku od wynagrodzeń i składek na ubezpieczenie społeczne.
Składki na ubezpieczenie społeczne potrącane są zgodnie z:
• ustawą o emeryturach (AOW);
• ustawą o świadczeniach na wypadek śmierci (ANW);
• ustawą o nadzwyczajnych kosztach leczenia (AWBZ).
W celu zapobiegania płaceniu dużej kwoty raz w roku na podatek dochodowy od osób
fizycznych i na ubezpieczenie społeczne, wprowadzono zaliczkowe pobieranie podatku. Pobór
podatku dokonywany jest w momencie osiągnięcia przychodu.
12 euro brutto. Ok. 2000 euro miesiecznie brutto. Dlatego chce sie dowiedziec ile bede zarabial netto. Przeczytalem ze podatek w Holandii bedzie wynosil ok 10%. Tylko nie wiem czy pracodawca bedzie moje pieniadze przekazywal ich ZUSowi. Co mi z tego jak emeryture bedzie mi wyplacal Polski ZUS. Jak to jest z tym funduszem emerytalnym, ktos sie orientuje?
Praca bedzie w pelni legalna, umowa o prace na rok, pozniej na dwa jak wszystko dobrze pojedzie.
Przeczytalem ze podatek w Holandii bedzie wynosil ok 10%
pierwszy próg podatkowy w Holandi to 33,65%rzeczywisty podatek to tylko 2,5% a skladki na ubezp.spoleczne 31,15%,
W holandii niema takiego odpowiednika jak polski ZUS. Jedyna obowiązkową składka jest ubezpieczenie zwane zorgverzerkering
Dzieki za wyliczenie. A czy ja ten podatek po powrocie do kraju bede mogl czesciowo odzyskac? Np taka firma http://l.interia.pl/ago Oczywiscie zrobie to bez nich na miejscu, bo widze ze 10% sobie zabieraja.
Królik,
hejka. mam maleńka prozbe pomozesz mi wyliczyc podatek . bo nie moge se z tym poradzic... zarabiam 2800.00 brutto. a chciała bym wiedziec ile dostaje netto. z góry dziekuje i czekam na szybka odpowiedz.
kowalma
Wysłany: 2008-06-04, 11:03
beatrycze123 napisał/a:
Królik,
hejka. mam maleńka prozbe pomozesz mi wyliczyc podatek . bo nie moge se z tym poradzic... zarabiam 2800.00 brutto. a chciała bym wiedziec ile dostaje netto. z góry dziekuje i czekam na szybka odpowiedz.
a mógłbys napisac dokładne obliczenia bo potrzebuje do zaświadczenia. ????
kowalma
Wysłany: 2008-06-04, 11:57
Użyłem tego linka co Ci podałem:
kliknij zeby powiekszyc. Oczywiscie nie uwzglednilem kosztow ubezpieczenia zdrowotnego INHOUDING ZK bo to zalezy od pakietu jaki masz i czy Ci cos pracodawca dofinasowywuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum