Wysłany: 2007-11-10, 00:02 wysylanie pieniedzy do Polski
Witam!W ub. miesiacu chcialem wyslac pieniadze do PL z mojego konta z Postbanku na konto walutowe w PL przez internet.jednak okazalo sie to niemozliwe poniewaz caly czas wyswietlal sie blad przy nr IBAN.Sprawdzalem jest w porzo.Czy ktos mial podobny problem?Wiem ze najlepiej pojechac po prostu do banku i zapytac ale Postbank jest czynny do 18 a ja mam duzo pracy.Na ra.
Musisz podać zarówno BIC i IBAN. W niektórych bankach przy zlecaniu przelewu możesz poszukać BIC wybierając po kolei kraj, miasto, oddział itp, ale lepiej od razu sprawdzić na stronie banku jaki ma BIC.
BZWBK to moj bank w PL.Dawny Bank Zachodni.W tej chwili jest to bank irlandzki.Tak mam 26 cyferek ale poprzedzam je literkami PL.Tak jak powiedziano mi w Polsce.Oczywiście ze wpisuje rowniez BIC ale w innym miejscu tam gdzie jest dla niego przeznaczona rubryka.Thx.
Cześć!!!Dzięki Duuvelke.Okazuje się ze numer jest rzeczywiście niepoprawny.Ale dlaczego??Nie bardzo to rozumiem ale teraz wiem gdzie szukać przyczyny.Przy sobie mam ten numer zapisany na kartce ale przy najbliższym wyjezdzie do PL sprawdzę dokładnie gdzie lezy blad.Moze po prostu zle go zapisałem.Na ra.
no to super, ze sprawa sie rozjasnila... no i dzieki Postbank nie wyslales pieniazkow do nikad:-)... moze numer konta zle spisales??? z taka iloscia cyferek mozna latwo blad popelnic...
a tak a propo wysylania pieniedzy donikad.Moja znajoma z BZWBK mowila ze jesli wyslesz pieniadze na niewlasciwe konta to czasami jesli kwota nie jest wysoka to lepiej jest juz nie szukac tych pieniedzy.Taniej wyjdzie.Pozdrowienia.
Szansa na wysłanie pieniędzy na inne konto niż się planowało, jest 1%. 26-cyfrowy numer konta zawiera dwie cyfry kontrolne, i właśnie dlatego mathnl nie mógł wysłać pieniędzy. I właśnie ten 1% to szansa na utworzenie właściwego numeru konta z poprawnymi cyframi kontrolnymi (zakładając, że nie zna się mechanizmu generowania cyfr kontrolnych).
Co ciekawe, nawet 9 cyfrowe numery kont w Holandii mają jakąś kontrolę - ostatnio próbowałem zrobić przelew, ale numer konta miałem źle podany i się nie udało.
Cześć!Dzięki wszystkim za pomoc.Okazało się że spisałem niepoprawnie ostatnią cyferkę numeru.Już jest wszystko w porzo.jeszcze raz dzięki.Pozdrowienia.Math.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum