Wysłany: 2008-07-11, 09:03 Prośba o przetłumaczenie tekstu.
Bardzo o przetłumaczenie tekstu poniżej. Dostałam takowe pismo z Belastingdienst i nikt nie potrafi dokładnie mi tego pisemka przełumaczyć. Dodam tylko, że po raz pierwszy rozliczałam się z podatku holenderskiego.
Z góry Bardzo dziękuje
Verwerking opgaaf/wijziging rekeningnummer.
U heft een rekeningnummer aan mij opgegeven voor de inkomensheffing.
Ik heb dit rekeningnummer 44......... opgenomen in mijn administratie.
Vanaf nu zal ik voor de inkomensheffing dit nieuwe rekeningnummer gebruiken voor de uitbetaling van uw teruggave of voorschot.
Wijzigen rekeningnummer voor belastingen
Wilt u het rekeningnummer voor uw belastingen wijzigen, dan kunt u het formulier wijzigen rekeningnummer downloaden van www.belastingdienst.nl.
Dit formulier kunt u vinden bij zovel het tabblad particulieren als het tabblad ondernemers, onder het hoofdstuk betalen.
Wijzigen rekeningnummer voor Toeslagen
Wilt u het rekeningnummer voor uw Zorg-, Huur- of Kinderopvangttoeslag wijzigen, dan kunt u het aanvraag- en wijzingensprogramma downloaden van www.Toeslagen.nl.
Als u nog vragen heeft over deze brief, kunt u bellen met de Belasting Telefoon op 0800-0543.
potwierdzenie jaki numer konta maja w swojej administracji... jesli nr konta sie zgadza to nie musisz nic robic... jesli nie jest poprawny to powinnas jak najszybciej podac poprawny...
Dziękuję bardzo Duuvelke wileka buzia for You Muszę jak najszybciej wziąć się za naukę języka
parasol7
Wysłany: 2008-11-19, 19:30 Re: Prośba o przetłumaczenie tekstu.
bardzo prosze o pomoc niedawno dostalam taki list z holandii:
belastingdienst
Ukriyjgt deze aanmaning omdat u enn betalingsachterstand heeft. op 11 december 2007 had het volledig bedrag van uw naheffingsaanslag omzetbelasting september 2007 op de rekening van de belastingdienst moeten staan. Maar op 13 december 2077 was dit bedrag nog niet ontvangen.
let op ! In het te betalen bedrag is geen invorderingstrente opgenomen. Het huidige rentepercentage op jaarbasis is 5.40 % Het te betalen bedrag en de eventuele invorderingsrente moeten binnen tien dagen na de dagtekening van deze aanmaning op de rekening van de belastingdienst staan. als u niet op tijd betaalt, zullen verdere invorderingsmaatregelen volgen. Dit brengt extra kosten voor u mee . Als u het volledige bedrag heeft betaald voor de dagtekening van deze aanmaning, hoeft u de aanmaningskosten niet te betalen...
pismo to dostalam 2 lata po tym jak opuscilam holandie w atmosferze niezbyt dobrej bowiem moj pracodawca zalegal z wyplatami i nas wykorzystywal:(
dzieki z gory .
Wysłany: 2008-11-19, 20:12 Re: Prośba o przetłumaczenie tekstu.
parasol7 napisał/a:
bardzo prosze o pomoc niedawno dostalam taki list z holandii:
belastingdienst
Ukriyjgt deze aanmaning omdat u enn betalingsachterstand heeft. op 11 december 2007 had het volledig bedrag van uw naheffingsaanslag omzetbelasting september 2007 op de rekening van de belastingdienst moeten staan. Maar op 13 december 2077 was dit bedrag nog niet ontvangen.
let op ! In het te betalen bedrag is geen invorderingstrente opgenomen. Het huidige rentepercentage op jaarbasis is 5.40 % Het te betalen bedrag en de eventuele invorderingsrente moeten binnen tien dagen na de dagtekening van deze aanmaning op de rekening van de belastingdienst staan. als u niet op tijd betaalt, zullen verdere invorderingsmaatregelen volgen. Dit brengt extra kosten voor u mee . Als u het volledige bedrag heeft betaald voor de dagtekening van deze aanmaning, hoeft u de aanmaningskosten niet te betalen...
pismo to dostalam 2 lata po tym jak opuscilam holandie w atmosferze niezbyt dobrej bowiem moj pracodawca zalegal z wyplatami i nas wykorzystywal:(
dzieki z gory .
Niestety ,nie zaplacilas podatku i teraz urzad skarbowy domaga sie wplaty ,no i rosna odsetki.Musisz kwote wplacic wciagu 10 dni.Jezeli nie wplacisz ,kwota sie niestety powiekszy.Raczej z urzedem nie wygrasz ,mozesz poprosic o rozlozenie na tzw raty.
Powodzenia
parasol7
Wysłany: 2008-11-19, 20:32 Re: Prośba o przetłumaczenie tekstu.
ale nasz pracodawca powiedzial nam ze placi za nas podatek i ze nie musimy sie rozliczac wiec wyglada to na oszutwo....kwota jest wysoka teraz nie wiem co zrobic w tym przypadku jak mozna sie z nimi skontaktowac
Z tego co piszesz ,jestes w Polsce a wiec tutaj masz telefon(mozesz sprobowac po angielsku) lub pisemnie .
Podaje link http://www.belastingdiens...oon_buitenland/
Pozdrawiam
parasol7
Wysłany: 2008-11-19, 20:46
naprawde jestem wdzieczna ale teraz nie wiem co zrobic :( wiem ze mielismy pozakladane dzialalnosci gospodarcze na jakis dziwnych zasadach ponad 2 lata temu , mielismy najazd urzedu pracy i okazalo sie ze pracujemy nielegalnie po tym nasz pracodawca postanowil nas zatrudnic na nowo ale na innych zasadach, niestety nie placil nam pieniedzy na czas i nas wykorzystywal, zdesperowana wrocilam do polski , tera okazuje sie ze jest jakis podatek do zaplaty, koszmar, nie znam jezyka i wogole:( czy ktos byl w takiej sytuacji kiedys???????
To jest wszystko strasznie zagmatwane ,sama jak czytam to nic nie rozumiem.Ale moze sprobuj poszukac osoby,ktora zna jezyk ang i niech napisze pismo do belastingdienst (adres pewnie jest podany w liscie ,ktory dostalas),opisz sytuacje moze chociaz da sie cos zrobic z tymi odsetkami i kwote rozlozyc.Bo niestety ,trzeba bedzie zaplacic(obym sie mylila).Nie znam niestety nikogo ,kto mial podobna sytuacje, a z tego co piszesz gosciu po prostu wykiwal .Przykre...
Powodzenia
Wiesz co ,po raz kolejny to czytam .Powiedz mi,czy wczesniej nie dostalas zadnego pisma z belastingdienst?
parasol7
Wysłany: Wczoraj 7:49
siemka wczoraj juz nie moglam odpisac poniewaz bylam w pracy, jezeli chodzi o te pisma to dostalam je bardzo dawno temu ale niestety na moj stary polski adres w sumie byly jakies dwa , niesety osoba ktora tam teraz mieszka miala problem ze zlokalizowaniem mnie i dlatego takie opoznienie, wogole podczas pracy wielokrotnie pytalam szefa czy musze rozliczyc sie z podatku ale ona zawsze powtarzal ze nie:/ wiec bylam spokojna o ta kwestie po niecalych 10 miesiacach pracy okazalo sie ze pracowalismy nielegalnie i ze to pracodawca poniesie odpowiedzialnosc ze tak nas zatrudnil , zjechalam na miesiac do polski po czym znowu wrocilam do holandii i zaczelam prace na nowych warunkach ale szybko okazalo sie ze pracodawca posrednik znowu nie wywiazuje sie z umowy i nam nie placi, gdy powiedzialam mu ze wyjezdzam do polski zaczal mnie zastraszac ze jezeli to zrobie to zaplace kare kolo 1000 euro za to ze oni zalatwili mi ta prace:( przez caly okres pracy nie otrzymalam zadnego druko odnosnie ile zarabiam i ile godzin pracuje tak wiec podejrzewam ze moj pracodawca mogl nie odpprowadzac podatku nie wiem :( gdzie moge sie teraz zwrocic z moim problemem ? do placowki dyplomatycznej czy opisac wszystko urzedowi pracy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum