Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
podatki płacone przez pracodawce
Autor Wiadomość
Magdaa 

Wysłany: 2008-06-19, 19:40   podatki płacone przez pracodawce

Witam
Mam nadzieje że wy nam pomożecie. Maż pojechał do pracy do Holandii do znajomego, który go zatrudnił u siebie jako pracownika. Znajomy ten ma własna firme jednoosobowa < wykonuje prace dla innej firmy i wystawia im faktury co 2 tygodnie >.
Główna firma czyli pracodawca tegoż znajomego za godzinę mojego męża wypłaca na konto znajomego 17.5 euro brutto.
A pytanie moje dotyczy kosztów jakie ten znajomy ponosi jako pracodawca mojego męża??
Nie chodzi mi tu o koszta podatkowe mojego męża ok 33% o ile się nie mylę czyli z normalnego trybu pracy 160 godzin na 4 tygodnie pracy to jest suma 2800 i po opłaceniu podatków średnio zostaje mu 1900 euro. Mam nadzieje że dobrze obliczam.
Chcielibyśmy wiedzieć czy znajomy ponosi jakieś koszta za pracownika a jak tak to jakie???
Mam nadzieje że jest tu jakaś pomocna istotka która zna odpowiedz na to pytanie
Z góry bardzo wam dziękuje

Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-06-19, 19:50   

Tak, pracodawca zatrudniając pracownika wg umowy o pracę ponosi koszty. Są to m.in. składki na ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenia socjalne (niezdolność do pracy itp.). Są one płącone na podobnej zasadzie co w Polsce - tzn. część składki płaci pracownik, a część pracodawca.
Natomiast jakie są to wartości procentowe - pozwolę się wykazać księgowym.

Pozdrawiam.

kowalma 

Wysłany: 2008-06-19, 19:58   

Zalozylem ze Twoj maz zarabia brutto €2800

Koszt dla pracodawcy: €2989.37
Podatki: €1053.18
Netto: €1934.19

Magdaa 

Wysłany: 2008-06-19, 20:20   

czyli wszystkie podatki to €1053.18 i są to podatki pracodawcy i pracownika w sumie ??
Nie chciałbym aby wyszły później jakieś niejasności. Nie chcemy aby pracodawca <znajomy> ponosił jakieś koszta to wszystko miało iść z wypłaty męża i koszta pracownika czyli męża i pracodawcy <znajomego>
Wiem że to jest zawracanie tyłka ale naprawdę jest to dla nas bardzo ważne
Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedz :1 :wink:

kowalma 

Wysłany: 2008-06-19, 20:48   

Podatkow sumie jest to €1053.18 (pracownik + pracodawca). Moge jutro jeszcze zapytac mojego dzialu HR

Magdaa 

Wysłany: 2008-06-19, 21:31   

Jeżeli możesz to zapytaj dzięki serdeczne :)

Odpowiedz do tematu