Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Opony
Autor Wiadomość
Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-05-25, 09:45   Opony

Wszystkim, którzy jeżdżą samochodami, a nie tylko je użytkują, pojawia się co pewien czas (50000 do 80000 km) problem wymiany opon. Można go rozwiązać przy okazji wizyty w Polsce, ale nie zawsze się to, z różnych względów, udaje.
Tak mi się zdarzyło, w związku z czym musiałem poszukać rozwiązania alternatywnego, które to udało mi się z powodzeniem zastosować i z którego jestem zadowolony.

Na stronie www.autobandenmarkt.nl (odpowiednik www.oponytanio.pl i www.reifendirekt.de) zakupiłem opony Vredestein Sportrac 3 (3 miejsce w top 4 w teście ANWB opon letnich) za niecałe 60 euro za sztukę. Przesyłka gratis, zamówione w niedzielę, w piątek były w domu. Można by zaoszczędzić kilka euro zamawiając te opony do Niemiec (jeśli ktoś mieszka blisko granicy i ma tam znajomych). Strona podaje adresy warsztatów, gdzie po cenach "partnerskich" (tj. minimum €12.50 za felgę stalową) można opony przełożyć i wyważyć. Ja znalazłem warsztat (www.roelkorsten.nl), gdzie przełożenie było jeszcze tańsze - €10 za koło. Łącznie zabawa kosztowała mnie niecałe €280, gdzie ANWB podaje średnią cenę montażu kompletu Vredesteinów na €360, natomiast w Niemczech facet proponował mi €320 za komplet Fuldy.

Obecnie przejechałem na tych oponach 200 km, więc niewiele mogę powiedzieć. Pierwsze wrażenia są takie, że są trochę cichsze od Continental Eco 3, które miałem poprzednio, i o niebo lepsze od Michelinów, które miałem przed Continentalami. Zużycie opon i zużycie paliwa będę mógł określić w przyszłym tygodniu (tj. po przejechaniu mniej więcej 1000 km).

Pozdrawiam i w razie wątpliwości służę poradą.

kowalma 

Wysłany: 2008-06-03, 14:26   

W zeszły piątek zamówiłem opony z tegoż sklepu... I po tygodniu dostałem maila ze jeszcze tydzien musze poczekac. Zamówiłem Dunlop Sport SP01 205/55/15...

mathnl 
mathnl

Wysłany: 2008-06-03, 17:11   

Koza napisał/a:
w Niemczech facet proponował mi €320 za komplet Fuldy.
Ja właśnie miesiąc temu zmienilem opony na continental w Niemczech i wyszło mi 320 inc.I co ciekawe mój znajomy w PL prowadzi zakład z oponami i zaproponował mi cene taka samą po znajomości. :-(

Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-06-04, 21:46   

kowalma - widzę, że też czytałeś ANWB Zomer autobandentest?
To, czego temu sklepowi brakuje, to sprawdzanie aktualnego stanu dostawy. Może trzeba im zaproponować? Niemniej jednak moje zamówienie przyszło bardzo szybko.

mathnl - z "po znajomości" też trzeba uważać - każdy chce zarobić. Mnie denerwuje inna rzecz w warsztatach prowadzących sprzedaż opon (przynajmniej w większości). Nie są obiektywni - na pytanie "jakie opony polecacie" rzadko który powie, na jakich jeździł i że sprawdził kilka różnych marek. Zawsze polecają te, które sprzedają (ew. mają na stanie). Warsztat, gdzie jeżdżę na APK polecał mi Continentale. Fakt, lepsze od Michelinów (letnie), ale drugi raz bym ich nie kupił. Vredesteiny lepsze - w środku auta ciszej. Zużycie paliwa podobne (jutro czeka mnie tankowanie, to sprawdzę ponownie). Co do trwałości wypowiem się za rok.

Pozdrawiam.

kowalma 

Wysłany: 2008-06-05, 11:44   

Koza napisał/a:
kowalma - widzę, że też czytałeś ANWB Zomer autobandentest?
To, czego temu sklepowi brakuje, to sprawdzanie aktualnego stanu dostawy. Może trzeba im zaproponować? Niemniej jednak moje zamówienie przyszło bardzo szybko.

Jest cos takiego:

"# Uw order is verzonden op 24.05.2008 11:12
# Uw ordersWaarschijnlijk wordt de order bij u afgeleverd op 11.06.2008."

Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-06-05, 17:57   

No jest napisane, że dostaniesz w najbliższą środę. Ale mnie chodzi o sprawdzanie terminu dostawy przed złożeniem zamówienia, że jeśli masz kilka typów opon do wyboru, możesz wybrać te o najkrótszym czasie dostawy.

Pozdrawiam.

kowalma 

Wysłany: 2008-06-05, 20:26   

Myslalem ze chodzilo Ci o to co wkleilem. Faktycznie taki ficzer z informacja o orientacyjnej dostawie by sie przydal.

Odpowiedz do tematu