Wysłany: 2008-08-06, 20:40 Bardzo proszę o pomoc!!!
Witam Wszystkich!!! Pracuje od roku w Holandii (przepracowane 46 tygodni) dla jednej firmy. Zatrudnia mnie biuro pośrednictwa pracy Maintec filia w Vlissingen. Mam takie pytanko: Czy może ktoś tak z życzliwego serca nasłać na nich jakąś inspekcje pracy, albo coś w tym stylu i mówię to całkowicie poważnie. Wiem od znajomych zatrudnionych także przez Maintec (w innych filiach), że nie mają żadnych problemów, a u nas na odwrót. Pracuje w 10 osobowej grupie, i nie było chyba jeszcze tygodnia żeby przynajmniej jedna osoba nie miała problemu z pieniędzmi (oczywiście firma jeszcze nigdy nie pomyliła sie na naszą korzyść). Może zacznę od tego że pracuje w cyklu 6 na 1 (6 tygodni w pracy i 1 w Polsce), a pierwszą wypłatę dostałem w piątek (w sobotę jechałem do domu po 6 tygodniach pracy). To jest przykład skrajny ale dosyć często zdarzają sie im 2-3 tygodniowe opóźnienia w wypłatach. Ale nie o tym chciałem pisać, wiem że po przepracowaniu 26 tygodni firma ma obowiązek odprowadzania składek emerytalnych, nie ingerowałem wcześniej bo księgowa w firmie ma opanowane manipulowanie ludźmi do perfekcji. Ciągle nam wmawiała, że to nie jej wina, że ona gdzieś tam dzwoni a oni nic z tym nie robią. Aż do tego tygodnia, kiedy nasza koleżanka poszła do biura zapytać się dlaczego biuro wypłaciło jej tylko połowę wakacyjnego (odpowiedź księgowej bardzo prosta i zrozumiała: są jakieś problemy z "Lon in natura") przy okazji po raz kolejny zapytała sie o to dlaczego nie jest nam potrącana składka emerytalna, a nasza kochana szefowa wraz z księgową zapytały sie: "po co to nam?" przecież nie musimy tego płacić. Może dla niektórych to nie jest problem, ale to tylko jeden argument. Ostatnio na przykład zabrali nam 700 euro, bo jak sie okazało po pół roku nie płaciliśmy jakiegoś podatku. Przez pół roku mieliśmy więcej, to teraz musimy zwrócić. Nie znam Holenderskiego, ale nie jestem kretynem, kiedy dostaje chyba 11 centów brutto podwyżki (wzrost płacy minimalnej na początku roku) a 40 centów netto, a na dodatek na solarisie brakuje 4 pozycji, to nawet osoba ułomna by zauważyła że coś tu nie gra. Kidy na początku roku to zgłaszaliśmy, to biuro odpowiedziało nam: "wszystko jest w porządku", aż tu nagle w rząd holenderski zapowiada kontrolę firm zatrudniających polaków a my nie dostajemy wypłaty (na początku tego nie powiązaliśmy bo to im się często zdarza). Dopiero w następnym tygodniu bez żadnych wyjaśnień dostaliśmy solaris w którym zamiast wypłaty w podsumowaniu mamy: negatief saldo, itd...... A z takich ważniejszych spraw to jeszcze jest umowa o prace. Pracuje od roku a mam tylko kontrakt może razem na 6 tygodni. Kontrakt dotyczy tylko fazy A, nic więcej, nie mam żadnej umowy z firmą w której pracuje (przez Maintec).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum