mruwa_ Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 24 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Rotterdam / Gliwice
Wysłany: 2008-03-23, 22:07 Komputer + TV
Witam,
mam prosbe mozecie mi pomoc ... !!
Kupilem kabel Scart do kompa na wejsc VGA (to takie jak do monitora z malymi dziureczkami ) no i chcialbym podlaczyc kompa do TV zeby widziec na ekranie telewizora obraz z komputera. Dostalem tylko sam kabel zadnej plytki wiec domyslam sie ze nie potrzebny zaden program. ale podlaczylem ten kabel tak jak trzeba i nie dziala!!
Wczesniej przegladajac wlasciwosci ekranu mialem wybor miedzy Notebook-iem a monitorem oddzielnym, a teraz jak to sprawdzalem jeszcze raz to juz tej mozliwosci nie mialem i nie wiem dlaczego i jak w ogole mam to podlaczyc!
Dzieki za wszelka pomoc!
Jaki ten kabel kupiłeś? Podaj markę i model. Jaką masz kartę graficzną? Podłączyłeś zasilanie prawidłowo? Włączyłeś telewizor, a później komputer? (kolejność jest ważna) Dlaczego nie połączysz się zwyczajnie przez wyjście s-video?
Napisz trochę więcej szczegółów, bo "że nie działa" to wszyscy wiemy (inaczej byś nie pisał).
_________________ Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie trwać w błędzie - tylko głupi.
Cyceron
mruwa_ Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 24 Maj 2007 Posty: 80 Skąd: Rotterdam / Gliwice
Wysłany: 2008-03-24, 11:42
No hej,
nie wiem czemu sie nie polacze przez s-video, taki kabel mi polecil koles w media markcie. Moze byl drozszy i dlatego!! Ale ten kabel wyglada tak jak na zdjeciu w zalaczniku. Marki kabla nie znam, bo wlasnie glupi ja juz zdazylem wyrzucic pudelko, ale na nim i tak nic nie bylo napisane, tylko ze kabel komp + TV i to wszystko! Czy chodzi ci o marke komputera??
Karte mam prawdopodobnie zintegrowana, i oto ona "Mobile Intel(R) 945GM Express Chipset Family" zrobilem tak jak napisales Koza, ze najpierw TV a pozniej kompa i nic!
@grzechotnik - z opisu wynika, że mruwa_ nie ma wyjścia TV w laptopie. Stąd cały cyrk z kablem. Mając wyjście TV-out nie sztuka podłączyć kompa z TV.
@mruwa_, a masz w telewizorze pełny scart (również wejścia składowych kolorów) czy uproszczony (tylko composite/s-video)? Wydaje mi się, że masz uproszczone, stąd problemy. Poradziłbym Ci znaleźć jednak pudełko i oddać ten przewód, jako że nie spełnia Twoich oczekiwań. A koleś z MediaMarkt to naprawdę dobry pracownik.
Mruwa, jeśli chcesz mojej rady, podaj model kompa i telewizora, wtedy się wypowiem.
Na łączeniu kompa z telewizorem można napisać niejeden doktorat, tak obszerne jest to zagadnienie.
Wysłany: 2008-03-25, 11:24
Hej, Dzieki!!
No ja sie wlasnie tak na tym znam i wychodze pozniej na frajera
Komp to Dell Inspiron 6400.
Moze i jest to wyjscie ale nie pomyslalem o tym zupelnie. A pudelka juz dawno nie ma, gdzies juz lezy w spalarni! Trudno dobrze ze nie kosztowal 40 euro tylko cos z 15!
No taki pracownik, ze ja bym mogl tak pracowac jak oni!
Proszę - pinout wyjścia tv (na prawo od wyjścia VGA, patrząc od tyłu laptopa). Wystarczy zwyczajny przewód s-video. Nawet chinch (RCA) wystarczy, ale musisz mieć adapter do kompa.
A swoją drogą zrobić przewód, który bezpośrednio łączy VGA ze SCART - pogratulować...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum