Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Królik
2008-08-21, 13:13
jezyk holenderski
Autor Wiadomość
Ronaldinio 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-03-24, 17:20   jezyk holenderski

Zastanawiam sie czy jezyk holenderski jest trudny dla polaka.W wikipedi wyczytalem ze ludzie uzywaja odmniennego jezyka we fryzji(fryzyjski)

Wiec moje pytania to:
1.czy jezyk holenderski jest drudny dla polaka
2.ten jezyk fryzyjski jest uzywany tylko w pewnym regionie tak??
3.czy jezeli do holandi przybywa sie np.pracowac to czy mozna sie dogadac tylko i wylacznie po angielsku jak to jest w Norwegi??(wyjezdza tam baaardzo duzo polakow)

Duuvelke 
JuniorAdmin

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-03-24, 18:02   Re: jezyk holenderski

1. zalezy jak dla kogo... dla mnie poczatki byly trudne... teraz nie mam zadnych problemow z dogadaniem sie po holendersku...

2. fryzyjski jest uzywany we fryzji... co niektorzy holendrzy uwazaja to wojewodztwo za inny kraj...
dodam, ze w calej holandi sa rozne dialekty... co miasto to inny dialekt...

3. generalnie dogadasz sie z kazdym po angielsku... ale nie do kazdej pracy cie przyjma bez znajomosci holenderskiego... wszystko zalezy od pracy i stanowiska..

Królik 
Administrator

Wysłany: 2007-03-25, 08:18   Re: jezyk holenderski

1. moim zdaniem jest trudny dla polakow wymowa "g" jak "h" czy "v" jak "f" to jest bardzo denerwujace ale mozna sie nauczyc :diabel:
2.tak jak w polsce sa gwary gĂłralskie czy ÂślÂąska tak i tutaj sa rĂłzne dialekty
3.tutaj dzieci w szkolach juz od 6 lat ucza sie jezyka angielskiego wiec niema problemu dogadac sie z prawie kazdym po angielsku ale tak jak napisaÂła Duuvelke nie do kazdej pracy cie przyjmÂą nie znajc jezyka niderlandzkiego
:gitara:

Ronaldinio 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-03-25, 14:57   

pawel1979 napisał/a:
tak jak w polsce sa gwary gĂłralskie czy ÂślÂąska

no niby tak ale bardzo malo ludzi z nich korzysta.Bardziej rozpowszechciony jest Kaszubski.Z tego co slyszalem to oni nie czuja sie polakami :)

no ale nie jest jak fryzyjski jezykiem urzedowym.

Aha i dziekuje za odpowiedz bo moi bracia wyjezdzaja teraz za granice i ja tez planuje wyjazd.Narazie bracia wyjechali do Niemiec i Angli ale ja sie rozgladam bardziej za Norwegia.

No to dzieki jeszcze raz :)

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-03-25, 20:01   

Ronaldinio napisał/a:
no ale nie jest jak fryzyjski jezykiem urzedowym.

w tym wojewodztwie dogadasz sie po holendersku... tam nie mowia tylko po fryzyjsku...

nollewska 
Nollewska

Wysłany: 2007-03-27, 20:04   

Kiedy mialam po raz pierwszy zajecia z jezyka holenderskiego, moj nauczycie, gdy zaczal cos mowic, w pierwszej chwili myslalam, ze sie zaksztusil.
No pozniej powoli zaczelam sie przyzwyczajac do ich wymowy i sluchac jak prawie wszyscy sie ksztusza wymawiajac niektore slowa tak niesamowicie gardlowo.
Nie mowiac, juz o powitaniu czy tez pozegnaniu, gdzie slowa te dla Polaka slyszacego je po raz pierwszy, moga byc wielkim zaskoczeniem.

alicja2911 
moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-04-10, 17:22   

Oj trudny :P ale da sie nauczyc! :lol: Polak potrafi! :lol:

adamek88 

Wysłany: 2007-05-03, 14:17   

Pod³Âącze siĂŞ do tematu czy jeÂżyk niemiecki wystarczy zeby siĂŞ porozumieÄ‚Ś z holendrami czy lepszy jest angielski?

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-05-03, 17:52   

z doswiadczenia wiem, ze angielski... chociaz to zalezy od rejonu... generalnie holendrzy szybciej mowia po angielsku niz po niemiecku...

adamek88 

Wysłany: 2007-05-03, 21:32   

Duuvelke napisał/a:
z doswiadczenia wiem, ze angielski... chociaz to zalezy od rejonu... generalnie holendrzy szybciej mowia po angielsku niz po niemiecku...

A to trochĂŞ lipa bo lepiej siĂŞ z niemca czujĂŞ, ale to mozĂŞ byÄ‚Ś mobilizacja do nauki angielskiego

[ Dodano: 2007-05-03, 23:24 ]
a tak jeszcze przy okazjio gdzie siĂŞ uczyliÂście jĂŞzyka? Co myÂślicie o kursach typu Eskk? Chodzi mi o podstawy bo jak siĂŞ ma to póÂźniej juÂż jakoÂś idzie

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-05-04, 11:50   

jezyka nauczylam sie sama... pozniej chodzilam na korki zeby gramatyke podszliwowac...

moj brat uczyl sie angielskiego przez SITA (jak sie nie myle... mial takie okulary i plyty do nauki)... i nauczyl sie duzo... przedewszystkim slownictwo sobie rozbudowal...

mortisja 

Wysłany: 2007-05-15, 09:54   

Hej :) CiÂągle sie uczĂŞ holenderskiego :D ChodzĂŞ prywatnie na lekcje(1dzieĂą w tygodniu po 2 godz.)oprĂłcz tego duÂżo uczĂŞ siĂŞ sama-jest bardzo trudno-zwÂłaszcza gadaÄ‚Ś :lol:
ale muszĂŞ prĂłbowaĂŚ!Pozdrawiam www.leesenschrijf.nl ,www.taalklas.nl

Bamboocha 

Wysłany: 2007-05-20, 21:38   

ehhhh z tym holenderskim... ja bym sie chciaÂła nauczyÄ‚Ś ale mi sie nie chce :P eheh a tak powaÂżnie to czy ktoÂś siĂŞ orientuje gdzie mozna sie o jakieÂś kursy dowiadywaĂŚ? interesuje mnie Rotterdam i ewentualnie Haga... i ile taka przyjemnoÂśc kosztuje?

Królik 
Administrator

Wysłany: 2007-05-21, 06:39   

mozna tutaj :arrow: http://www.volksuniversit...nt2_niveau1.htm

:arrow: http://www.volksuniversit...cht.asp?tid=25#

Paula 

Wysłany: 2007-06-04, 07:12   

Jesli chodzi o nauke holenderskiego ... hm ... podobno czlowiek jak tylko chce to jest w stanie nauczyc sie wszystkiego :wink:

Jednak zdecydownanie jest to trudny jezyk - wlasnie jestesmy z mezem w trakcie nauki - i jak juz zauwazyl pawel1979 wymowa jest bardzo trudna :-| Mi w nauce bardzo pomaga znajomosci angielskiego!

Odpowiedz do tematu