Zastanawiam sie czy jezyk holenderski jest trudny dla polaka.W wikipedi wyczytalem ze ludzie uzywaja odmniennego jezyka we fryzji(fryzyjski)
Wiec moje pytania to:
1.czy jezyk holenderski jest drudny dla polaka
2.ten jezyk fryzyjski jest uzywany tylko w pewnym regionie tak??
3.czy jezeli do holandi przybywa sie np.pracowac to czy mozna sie dogadac tylko i wylacznie po angielsku jak to jest w Norwegi??(wyjezdza tam baaardzo duzo polakow)
1. zalezy jak dla kogo... dla mnie poczatki byly trudne... teraz nie mam zadnych problemow z dogadaniem sie po holendersku...
2. fryzyjski jest uzywany we fryzji... co niektorzy holendrzy uwazaja to wojewodztwo za inny kraj...
dodam, ze w calej holandi sa rozne dialekty... co miasto to inny dialekt...
3. generalnie dogadasz sie z kazdym po angielsku... ale nie do kazdej pracy cie przyjma bez znajomosci holenderskiego... wszystko zalezy od pracy i stanowiska..
1. moim zdaniem jest trudny dla polakow wymowa "g" jak "h" czy "v" jak "f" to jest bardzo denerwujace ale mozna sie nauczyc 2.tak jak w polsce sa gwary gÄłralskie czy ĂślĂąska tak i tutaj sa rÄłzne dialekty
3.tutaj dzieci w szkolach juz od 6 lat ucza sie jezyka angielskiego wiec niema problemu dogadac sie z prawie kazdym po angielsku ale tak jak napisaĂła Duuvelke nie do kazdej pracy cie przyjmĂą nie znajc jezyka niderlandzkiego
tak jak w polsce sa gwary gÄłralskie czy ĂślĂąska
no niby tak ale bardzo malo ludzi z nich korzysta.Bardziej rozpowszechciony jest Kaszubski.Z tego co slyszalem to oni nie czuja sie polakami
no ale nie jest jak fryzyjski jezykiem urzedowym.
Aha i dziekuje za odpowiedz bo moi bracia wyjezdzaja teraz za granice i ja tez planuje wyjazd.Narazie bracia wyjechali do Niemiec i Angli ale ja sie rozgladam bardziej za Norwegia.
Wysłany: 2007-03-27, 20:04
Kiedy mialam po raz pierwszy zajecia z jezyka holenderskiego, moj nauczycie, gdy zaczal cos mowic, w pierwszej chwili myslalam, ze sie zaksztusil.
No pozniej powoli zaczelam sie przyzwyczajac do ich wymowy i sluchac jak prawie wszyscy sie ksztusza wymawiajac niektore slowa tak niesamowicie gardlowo.
Nie mowiac, juz o powitaniu czy tez pozegnaniu, gdzie slowa te dla Polaka slyszacego je po raz pierwszy, moga byc wielkim zaskoczeniem.
z doswiadczenia wiem, ze angielski... chociaz to zalezy od rejonu... generalnie holendrzy szybciej mowia po angielsku niz po niemiecku...
A to trochÄĹ lipa bo lepiej siÄĹ z niemca czujÄĹ, ale to mozÄĹ byÄŚ mobilizacja do nauki angielskiego
[ Dodano: 2007-05-03, 23:24 ]
a tak jeszcze przy okazjio gdzie siÄĹ uczyliĂście jÄĹzyka? Co myĂślicie o kursach typu Eskk? Chodzi mi o podstawy bo jak siÄĹ ma to pijßniej juĂż jakoĂś idzie
jezyka nauczylam sie sama... pozniej chodzilam na korki zeby gramatyke podszliwowac...
moj brat uczyl sie angielskiego przez SITA (jak sie nie myle... mial takie okulary i plyty do nauki)... i nauczyl sie duzo... przedewszystkim slownictwo sobie rozbudowal...
Wiek: 27 Dołączyła: 15 Maj 2007 Posty: 66 Skąd: Bielsko-Breda
Wysłany: 2007-05-15, 09:54
Hej CiĂągle sie uczÄĹ holenderskiego ChodzÄĹ prywatnie na lekcje(1dzieÄą w tygodniu po 2 godz.)oprÄłcz tego duĂżo uczÄĹ siÄĹ sama-jest bardzo trudno-zwĂłaszcza gadaÄŚ
ale muszÄĹ prÄłbowaÄŚ!Pozdrawiam www.leesenschrijf.nl ,www.taalklas.nl
ehhhh z tym holenderskim... ja bym sie chciaĂła nauczyÄŚ ale mi sie nie chce eheh a tak powaĂżnie to czy ktoĂś siÄĹ orientuje gdzie mozna sie o jakieĂś kursy dowiadywaÄŚ? interesuje mnie Rotterdam i ewentualnie Haga... i ile taka przyjemnoĂśc kosztuje?
Jesli chodzi o nauke holenderskiego ... hm ... podobno czlowiek jak tylko chce to jest w stanie nauczyc sie wszystkiego
Jednak zdecydownanie jest to trudny jezyk - wlasnie jestesmy z mezem w trakcie nauki - i jak juz zauwazyl pawel1979 wymowa jest bardzo trudna Mi w nauce bardzo pomaga znajomosci angielskiego!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum