Wysłany: 2008-08-07, 10:44 Info o wynajmie mieszkan
Witam !!
Czy ktos moglby mi udzielic kilku podstawowych informacji o wynajmie mieszkania w Holandi.
Chce sie przeprowadzic z moja dziewczyna z UK do Amsterdamu w listopadzie, ale nadal nie wiem jak sie zabrac za wynajem mieszkania, ani czego moge sie spodziewac.
Czy moglibyscie mi napisac czego na ogol agencje oczekuja? Jaka jest typowa kaucja za mieszkanie, jak dlugi jest okres zalatwiania papierkow (sprawdzania mojej wiarygodnosci itp.). Ile bede musialbym wydac na mieszkanie dwupokojowe (1 bedroom). 1000 Euro/miesiac bedzie ok? Czy rzeczywiscie jest to az tak trudne jak niektorzy pisza w swoich postach. Chcialbym tu nadmienic ze z papierkami typu kontrakt/konto bankowe nie powinno byc problemow.
Jesli ktos ma jakies doswiadczenia w tym temaci i moglby sie podzielic swoimi doswiadczeniami bede BAARDZO wdzieczny.
_________________ Pozdrawiam
Przemek
\m/ (' | ') \m/
Topola Pomogła: 4 razy Dołączyła: 06 Sie 2008 Posty: 101 Skąd: Polska
Wysłany: 2008-08-07, 13:14
Roznie bywa u roznych maklerow. Wymagania maja spore. Przewaznie na poczatek jest 1 miesieczny czynsz + borg w wysokosci czynszu i czesto oplata za posrednictwo w podobnej wysokosci. Bywa , ze makler zada 4 krotnych zarobkow i kontraktow 2 osob. Przerabialismy to z mezem i choc pracuje legalnie na kontrakcie, ma ladne zarobki- dalismy sobie spokoj , poniewaz co chwile bylo cos nowego. Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich maklerow i mozecie miec wiecej szczescia czego wam zycze bo wiem co to znaczy. Powodzenia
Wysłany: 2008-08-07, 14:10
Dzieki za szybka odpowiedz! No wlasnie mi o takie drobne papierki chodzi...Czego oni w ogole moga rzadac? Oczywiscie poza rzeczami oczywistymi jak czynsz, umowa o prace, kaucja i wyciag z konta...Czy kaucaj czesto jest wyzsza niz miesieczny czynsz ?? I przede wszystkim ile to wszystko moze potrwac?
Przemek
\m/ (' | ') \m/
kowalma
Wysłany: 2008-08-07, 14:46
Kaucja to najczesciej jeden czynsz, prowizja tez jeden czynsz, i placisz z gory wiec na dzien dobry musisz miec na 3 krotna wysokosc czynszu. Pozatym bez kontraktu moze byc ciezko ze znalezieiem mieszkania.
Wysłany: 2008-08-07, 20:35
odradzam wynajem mieszkania od turkow lub marokanczykow , poniewaz oni najczesciej nie melduja ze wzgledu na mozliwosc odebrania im dodatku do mieszkania i nigdy nie wiesz co bedzie z wami nastepnego dnia. Polecam strone www. marktplats. nl. Sa tam ogloszenia maklerow i osob prywatnych. Najlepiej juz zapisac sie do spoldzielni mieszkaniowej i co tydzien reagowac na mieszkania- czas oczekiwania w zaleznosci od regionu.
kowalma
Wysłany: 2008-08-07, 20:43
I jedna rzecz - nie wplacac zadnych pieniedzy bez umowy, nic na gebe.
Wysłany: 2008-08-07, 20:49
Popieram. Pieniadze przy podpisaniu umowy- koniecznie
odradzam wynajem mieszkania od turkow lub marokanczykow , poniewaz oni najczesciej nie melduja ze wzgledu na mozliwosc odebrania im dodatku do mieszkania i nigdy nie wiesz co bedzie z wami nastepnego dnia. Polecam strone www. marktplats. nl. Sa tam ogloszenia maklerow i osob prywatnych. Najlepiej juz zapisac sie do spoldzielni mieszkaniowej i co tydzien reagowac na mieszkania- czas oczekiwania w zaleznosci od regionu.
Wysłany: 2008-08-08, 08:55
Dzieki za ta garsc informacji...Z tego co widze to wynajecie mieszkania w NL nie rozni sie zbytnio od wynajecia mieszkania w UK Jedna rzecz mnie jednak martwi:
Do wynajecia mieszkania potrzebowal bede ten numer Sofi, a zeby go dostac to potrzebuje miec juz jakis adres zamieszkania, czy tak? W takim wypadku jest to conajmniej troche utrudnione...Chyba ze moglbym dostac ten numer bez stalego adresu zameldowania w NL?
Moglby ktos napisac jaki zestaw dokumentow byl mu potrzebny do wynajecia mieszkania?
Przemek
\m/ (' | ') \m/
Wysłany: 2008-08-08, 09:13
Nie wiem co mial na mysli LeGolas cytujac moj post, ale strona w.marktplaats .nl ( sory za pominiecie 1 "a " ) to zupelnie cos innego niz spoldzielnia mieszkaniowa. Maz otrzymal sofi nr bez meldunku , poniewaz mieszkal na campingu , a tam nie melduja. Wydaje mi sie , ze wystarczy kontrakt od pracodawcy przy zalatwianiu formalnosci. Najlepiej doradzi wam w tych sprawach Nollewska. Mozna ja znalezc na forum niedzieli lub wyjechani.info. Nam bardzo duzo pomogla i polecam ta osobe- jest rzetelna i konkretna
Wysłany: 2008-08-08, 09:18
To co bedzie wam potrzebne przy wynajmie mieszkania poda makler. Funda np daje kwestionariusz do wypelnienia, ktory czesciowo wypelnia rowniez pracodawca czyli chodzi o wasze zarobki ( brutto) Czesto wymagaja rowniez rocznego rozliczenia lub tylko solarisow. Wszystko zalezy od tego na kogo traficie.
Wysłany: 2008-08-08, 13:26
Moglabys napisac czym jest ten solaris, bo juz ktorys raz z kolei sie z tym spotykam, a nadal nie wiem o co chodzi?
Przemek
\m/ (' | ') \m/
Wysłany: 2008-08-08, 14:38
Solaris to jest takie rozliczenie od pracodawcy czyli jakby odcinek wyplaty. Jest napisane ile zarobiles , co ci odciagneli od podanej kwoty , ile dostajesz na reke- chyba dobrze to ujelam. Jezeli napisalam cos nie tak to niech ktos mnie poprawi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum