Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
PILNE Holenderskie prawo cywilne
Autor Wiadomość
marhew 

Wysłany: 2008-04-01, 20:48   PILNE Holenderskie prawo cywilne

Witam wszystkich,
mam poważny problem - czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z holenderskim prawem cywilnym, a dokładniej kwestiami spadkowymi?
Mój teść zmarł, najprawdopodobniej nie zostawił testamentu. Ma dwoje dorosłych dzieci z pierwszego małżeństwa, jego pierwsza żona miała zasądzone alimenty. Nie wiadomo, czy moja teściowa była uposażona w jakiejkolwiek jego polisie.
Czy ktoś z Was wie jak wygląda dziedziczenie ustawowe w świetle prawa holenderskiego?
Albo wogóle jak wygląda holenderski odpowiednik postępowania spadkowego?
Sprawa jest dosyć pilna.

Z góry dziękuję.

MARZENA1969 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2008-04-04, 13:51   

O ile mi wiadomo to jezeli nie bylo wczesniej spisanej intercyzy , to Pana tesciowa dziedziczy wszystko po swoim mezu , a dopiero po jej smierci dziedzicza jego dzieci .
Co do polis to dziedziczy osoba uposazona a jezeli takowej nie bylo to tez Pana tesciowa.
Pozdrawiam

marhew 

Wysłany: 2008-04-04, 14:16   

Bardzo dziękuję.

Daję punkcik, pozdrawiam serdecznie :D

Ps. Jestem kobietą ;)
Ps2. Nomen omen tez Marzeną ;)

Duuvelke 
JuniorAdmin

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-04-04, 18:13   

nie prawda... zarowno dzieci jak i twoja tesciowa maja prawo do spadu... obie grupy znajduje sie w pierwszej lini podzialu spadku jesli nie ma testamentu...

Een echtgenoot of geregistreerd partner en de eigen kinderen van de overledene vormen de eerste groep erfgenamen. De hele erfenis wordt tussen hen verdeeld, als er tenminste geen testament is.

poczytaj sobie na temat: het erfrecht

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2008-04-04, 18:15   

a ex tego pana nie ma zadnych praw odnosnie jego spadku... z prostej przyczyny, sa juz po rozwodzie...

wyczytalam rowniez, ze twoja tesciowa ma prawo do polowy spadku... miedzy jego dziecmi zostanie reszta podzielona...

MARZENA1969 

Wysłany: 2008-04-04, 18:20   

Nie zgadzam sie z Toba ......................!

Nowe holenderskie Prawo Spadkowe

Ponizsze informacje zainteresuja Holendrów mieszkajacych tymczasowo w Polsce, a posiadajacych majatek w Polsce i Holandii. Z dniem 1 stycznia 2003, na terenie Królestwa Niderlandów weszlo w zycie nowe Prawo Spadkowe. Najwazniejsza zmiana jest to, ze malzonek (ka) zmarlej osoby dziedziczy calosc majatku, natomiast pozostajace po zmarlym dzieci maja tytul prawny w stosunku do malzonka (ki) osoby zmarlej, nie wykonalny jednak w okresie jego (jej) zycia. Z tego wynika, ze malzonek (ka) moze za zycia swobodnie dysponowac odziedziczonym majatkiem. Nowe prawo chroni malzonka (e) spadkodawcy bardziej niz poprzednie, natomiast ogólna pozycja dzieci jest slabsza.

MARZENA1969 

Wysłany: 2008-04-04, 18:23   

Te informacje uzyskala w zeszlym roku z Polskiej Ambasady w Holandii , moja znajoma.
I wlasnie rok temu wedlug tej zasady przeprowadzono prawo spadkowe mojej kolezanki .
Pozdrawiam

Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-04-05, 08:39   

Nikt by nie pogardził podstawą prawną...
Burgerlijk Wetboek Boek 4 - Erfrecht
Jest tam 233 artykuły, nie miałem siły przebrnąć przez wszystkie. Ważny jest tu artykuł 13, ust. 1 i 3.
Zapraszam do lektury: Burgerlijk Wetboek Boek 4 (klikamy na Tekst / Burgerlijk Wetboek Boek 4 / wetten.overheid.nl)

Pozdrawiam.

marhew 

Wysłany: 2008-04-05, 10:55   

Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.
Wasze informacje bardzo nam pomogły.

Pozdrawiam serdecznie :*

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2008-04-05, 13:03   

czyli tak jak wczesniej mowilam... dzieci maja prawo do spadku...

Marzena... prawo w Nl zmienia sie dosc szybko... i to co bylo w 2003 roku wazne, czesto juz nie jest teraz wazne...

Odpowiedz do tematu