Wiek: 26 Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 8 Skąd: Bergen op Zoom
Wysłany: 2008-05-13, 00:01
Powoli zaczynam "kumac"
Cytat:
Na fakturze powinnam placic 1055.3euro, po obnizkach dla niej,dla mnie i meza, to kwota -940.75euro. M-cznie place 114.55. Jestem w trakcie zalatwiania w belastingu zwrotu kosztow, a wg obliczen na stronie dostane zwrot ok 840euro
Ze tak spytam co to za obnizki,i skad je "macie"?
No i jak dobrze rozumiem to placisz 12*114.55 i z tej sumy dostaniesz jeszcze zwrucone pod koniec roku 840 euro?
joanna_82
Wysłany: 2008-05-13, 09:10
Na dziecko mozesz ubiegac sie o kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag i kindertoeslag - to z belastingu, nie licze juz kinderbijslag bo to z SVB.
Wystarczy wypelnic aanvraag i wyslac i dostaniesz odpowiedz czy i ile sie nalezy
oto link
http://www.toeslagen.nl/
tutaj masz wszystkie niezbedne info
A zwracaja ci co miesiac, jak w moim przypadku te ok.840 euro
Jasno i wyraznie pisza ´´per maand``
Na dziecko mozesz ubiegac sie o kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag i kindertoeslag - to z belastingu
zorgtoeslag nie dostaje sie na dzieci... bo dziecko jest darmowo do 18 roku zycia ubezpieczone... o zorgtoeslag mozna sie ubiegac jesli ma sie wykupione ubezpieczenie w Holandii i twoje dochody roczne nie przekraczaja 29.069 (chodzi o jedna osobe) lub 47.520 (dotyczy pary)
marl
Wysłany: 2008-05-19, 15:35
witam wszystkich!mieszkam w Hilversum i niedlugo dojada moje dzieci w wieku 14,12,3lat.Moze ktos wie do jakich szkol powinni byc zapisani i gdzie bo ja niemam zielonego pojecia za podpowiedz bardzo dziekuje :
Marl myślę że najlepiej będzie jesli zgłosisz się do swojej gminy.Moje dzieci tez przyjeżdżają w czerwcu ale juz w ub tyg byłem w gminie.Pani znalazła dla nich najbliższą szkołe podała jakie dokumenty będą potrzebne.No i otrzymałem praktycznie wszystkie niezbędne informacje łącznie ze szkołą językową dla mojej żony.Pozdro.
marl
Witam także i ja ....
Zainteresował mnie ten temat o szkole , gdyż.........Planujemy z mężem zamieszkać w Holandi (mąż pracuje w Waalwijk ) .Mamy dwoje dzieci , 9 lat i 13 lat .
Ja z dziećmi mieszkam jeszcze w Polsce i obawiam się że znalezienie szkoły dla dzieci bedzie dla nas największym problemem .Nie mamy pojecia gdzie uderzyc na początku .Czy najpierw posłać dzieciaki do szkoły jezykowej ?????czy od razu do szkoły ???ale jakiej ???Syn uczy sie niemieckiego i angielskiego obecnie .Bardzo o podpowiedz w tej kwestii ....tak krok po kroku .I z góry dziękuję !!!
48.gif
Plik ściągnięto 171 raz(y) 6,78 KB
_________________ Kasica
Topola Pomogła: 4 razy Dołączyła: 06 Sie 2008 Posty: 101 Skąd: Polska
Wysłany: 2008-11-06, 09:07
Mlodsze dziecko pojdzie do zwyklej szkoly, starsze do ISK. Niestety nie w kazdej miejscowosci jest taka szkola pomostowa z intensywna nauka jezyka. Ja musialam szukac dla swoich 15 i 16 letnich synow.
Dziękuję bardzo za podpowiedz ........
Szkół Podstawowych zapewnie nie brakuje .......zastanawia mnie tylko fakt czy można zacząc taką naukę w połowie roku szkolnego ???czy muszę poczekać aż dzieci skończą w Polsce rok szkolny ???
Pozdrawiam serdecznie Kasica
520[1].gif
Plik ściągnięto 147 raz(y) 18,33 KB
_________________ Kasica
Topola Pomogła: 4 razy Dołączyła: 06 Sie 2008 Posty: 101 Skąd: Polska
Wysłany: 2008-11-06, 12:17
Nie musisz czekac. Ja popelnilam taki blad. Jak tylko przeprowadzisz sie do NL zapisz dzieci do szkoly. Zreszta istnieje taki wymog w Holandii aby dziecko jak najpredzej poszlo do szkoly. Pozdrawiam
w laren jest super szkola isk tzn dziecko chodzi tam rok potem oni sami zalatwiaja juz ta wlasciwa holenderska jest to szkola od 12 roku zycia moje dzieci tam wlasnie chodza i kazdy jest uczony wg mozliwosci
chciala bym dodac ze isk na emmastraat jest platna i tylko w jezyku angielskim koszt to ok 4000 euro rocznie bylam na rozmowie i mam cennik jezeli ktos potrzeboje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum