Szukałam podobnego tematu na forum,ale nie znalazłam :(...MYśle, że taka informacja przydałaby się nie tylko mnie...
Moje pytanie:Od czego zacząć, gdzie szukać odpowiedniej szkoły dla sześciolatka???
Chciałabym, żeby synek chodził do szkoły z językiem angielskim,ale nie wiem nawet czy takowa istnieje w Hilversum.Gdybym znała język pewnie nie było problemu z wypytaniem pierwszego lepszego Holendra ;)...
Jeżeli Ktoś wie od czego zacząć, o wskazówki
Z góry dziękuję za pomoc
_________________ Opuść swą głowę.Gwiazdy,one szeptają.Usłysz co mówią.I wiedz co to znaczy.Księzyc jest Twoim przewodnikiem.Zobacz jak idzie łagodnie przez światło, niczym dziecięce oko uratowane w baśniowym śnie...I śnij znowu
twój synek powinien pojsc do normalnej szkoły holenderskiej i zaczac nauke w grupie 3. Tam tez bedzie sie uczył jezyka angielskiego. Zaznacze ze jesli macie zameldowanie w holandii to twoj syn powinien uczeszczac do szkoły od 5 lat bo od tego wieku zaczyna sie szkoła obowiazkowa.
Nasz syn zaczał uczeszczac do szkoły w wieku 4lat i poszedł do szkoły bez znajomosci jezyka i teraz idzie do grupy 2 i wciagu tego roku nauczył sie mowic (nie jest to perfekt) ale z kolegami i kolezankami sie dogada i pani w szkole tez mowi ze coraz bardziej zabiera głos podczas zajec.
Wiec moim zdaniem powinnas jak najszybciej znalezsc szkołe w poblizu i zapisac syna tak aby mogł pojsc do szkoły od sierpnia/wrzesnia
Wielkie "dziękuję" Paweł.Wiem, że tutaj dziecko ma obowiązek chodzić do szkoły wcześniej niż w Polsce, ale dopiero od niedawna jesteśmy zameldowani w Holandii, tzn ja nie jestem, bo nie posiadam paszportu ;).
JUż dwa pisma otrzymaliśmy w związku z synkiem.TAbelę szczepien do wypełnienia i z jakiegoś ośrodka zdrowia chcą naszego Łośka obejrzeć ;)...
Strasznie trudno mi jest tutaj, nie znam ani angielskiego ani holenderskiego, więc nawet podsawowe sprawy są dla mnie problemem.Mąż musi brać dzień wolny od pracy,ale i on nie mówi za dobrze po holendersku i takie buty ;), ale skoro piszesz że ma to być normalne holenderskie przedszkole, to znaczy że już sobie upatrzyłam fajne miejsce ;)...
Od września zamierzam zapisać się na kurs holenderskiego.W domu a do tego sama nie dam rady się nauczyć, brak samozaparcia ;)...
nio, to jeszcze raz dzięki
pozdro
_________________ Opuść swą głowę.Gwiazdy,one szeptają.Usłysz co mówią.I wiedz co to znaczy.Księzyc jest Twoim przewodnikiem.Zobacz jak idzie łagodnie przez światło, niczym dziecięce oko uratowane w baśniowym śnie...I śnij znowu
tak jest!!! Panie kapitanie ;) tak pomyślałam i załatwię to jak najprędzej się da
International School Hilversum
właśnie o to mi chodziło Duvelke.Wiedziałam że jest taka szkoła, ale nie wiedziałam gdzie, a mamy tam całkiem blisko ;).Dziękuję ponownie
[ Dodano: 2007-06-29, 09:59 ]
Melduję, że od trzech dni mój synek chodzi do normalnej holenderskiej szkoły.Z zapisaniem go do takiej szkoły był mały problem.Otóż MIłosz jako sześciolatek powinien najpierw pójść na rok do innej szkoły, uczyć się holenderskiego.Jednakże jedna Pani załatwiła , że będzie od razu uczył sie w szkole holenderskiej...Myślę, że to dobra decyzja, gdyż takie małe dziecko jak ma się nauczyć to tylko w środowisku dzieci holenderskich.Nie wyobrażam sobie by mój syn usiadł przy stole i wkuwał słówka.Dziecku przychodzi to samoistnie.
Wiek: 26 Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 8 Skąd: Bergen op Zoom
Wysłany: 2008-05-10, 10:16
Podepne sie do tematu - mam synka (ma 2 latka) i szukam jakiegos przedszkola lub cos w tym stylu. Kompletnie niewiem od czego zaczac i gdzie? Jak ktos wie to prosze o podpowiedz
Podepne sie do tematu - mam synka (ma 2 latka) i szukam jakiegos przedszkola lub cos w tym stylu. Kompletnie niewiem od czego zaczac i gdzie? Jak ktos wie to prosze o podpowiedz
sa 2 rodzaje takich przedszkoli dla malucha w Holandii.
Kinderdagverblijf-gdzie maluch zostaje caly dzien pod opieka milych pan . Szukasz w swojej miejscowosci takiej instytucji. Najlepiej wpisz w kinderdagverblijf Rotterdam (przyklad) i wybierasz to ktore jest najblizej Ciebie. Idziesz i zapisujesz dziecko...czekasz na list.
Jest jeszcze cos takiego jak Peuterspeelzaal wtedy Twoj syn moze tam "chodzic" tylko na 2 godziny dziennie...tez musisz go osobiscie zapisac i czekac na list z informacja
Zapomnialam dodac ze 3 rodzajem opieki nad takim malym dzieckiem w Holandii sprawuje gastouderopvang,,,jest to cos w rodzaju "dochodzacych rodzicow"...wyszukujesz na googlach w swojej miejscowosci i tez sie umawiasz na rozmowe...Tacy "rodzice" pilnuja dziecko albo u siebie w domu albo u Ciebie w domu- kwestia dogadania sie.
Prosze tu jest stronka na ktorej wyszukasz swoja miejscowosc z numerem kontaktowym i adresem gastouderopvang http://www.flexmoeders.nl/...na tej stronie tez mozesz obliczyc ile mniej wiecej zaplacisz za taka "przyjemnosc"
Nie ma..niestety. Pewnie chcialbys malucha na caly dzien zaprowadzic? Wiesz wypelniajac formularz zgloszeniowy do kinderdagverblijf i po otrzymaniu pozytywnej odpowiedzi mozesz starac sie o zwrot z podatkow..wiesz zwroca Ci wieksza czesc z tego co placisz miesiecznie. Ale musicie spelnic pewne kryteria. Jedna z nich jest NIE przekroczenie limitu w dochodach rocznych..nie chce Cie tu wprowadzac w blad ale wydaje mi sie ze jest to kwota 28 tys rocznie...jezeli razem z zona zarobicie wiecej nic z tego nie wyjdzie. I co jeszcze to to iz najpierw musicie dostac kindertoeslag-nie mylic z kinderbaijslag. Wtedy majac kindertoslag oddajesz dziecko do kinderdagverblijf i podatek Ci zwraca pieniadze-nie wszystkie ale wieksza czesc..
Mam nadzieje,ze sa tu osoby ktore maja dzieci w takich zlobkach i napisza Ci bardziej szczegolowo.
joanna_82
Wysłany: 2008-05-12, 16:08
Za gastouderopvang tez belastinng zwraca pieniazki, wiem to bo moja znajoma ma taka nianie do mlodszego dziecka i dostaje zwrot kosztow,oczywiscie nie caly ale baaaaardzo duzo,ok 3/4 kwoty. Dla przykladu podam, ze jej starszy syn chodzi do kinderopvang a mlodsza corka ma nianie, m-cznie otrzymuje 1600 euro z belastingu,niestety nie wnikalam jakie ma dochody.
Co do kinderopvang. Moja corka przebywa tam ok 173h w m-cu, niestety ale taka mamy prace. Na fakturze powinnam placic 1055.3euro, po obnizkach dla niej,dla mnie i meza, to kwota -940.75euro. M-cznie place 114.55. Jestem w trakcie zalatwiania w belastingu zwrotu kosztow, a wg obliczen na stronie dostane zwrot ok 840euro, to chyba wymierna kwota, prawda??
joanna_82
Wysłany: 2008-05-12, 16:26
´´I co jeszcze to to iz najpierw musicie dostac kindertoeslag-nie mylic z kinderbaijslag. ``
Om kindertoeslag te krijgen, moet u aan 1 van deze voorwaarden voldoen:
* U hebt kinderen voor wie u kinderbijslag ontvangt
juz to wspominalam w jakims innym poscie. Jezeli nie pobierasz kinderbijslag nie otrzymasz kindertoeslag, ale..... kinderopvangtoeslag tak, chyba to miala kolezanka na mysli,bo to dwie roznne rzeczy.
´´Wtedy majac kindertoslag oddajesz dziecko do kinderdagverblijf i podatek Ci zwraca pieniadze-nie wszystkie ale wieksza czesc..``
No nie calkiem tak.
Jezeli zaczynasz zalatwiac kinderopvang dla dziecka pierwsze pytanie padnie ´´Czy posiada pani Digidcode?``,bez tego zapomnij o jakichkolwiek obnizkach. Jesli ktos nie wierzy,ja przekonalam sie na wlasnym przykladzie za okres 3mcy dostalam fakture na kwote ok.2800. Powalilo mnie. Zadzwonilam do siedziby skad przyszla faktura, musialam podac Digidcode, login i haslo i anulowano fakture w zamian 114.55 za mc a to roznica.
Musisz poinformowac belasting, ze dziecko chodzi do kinderopvang, albo popros dyrektorke wszystkich oddzialow istniejacych w miescie(bo to u takiej sie zapisuje dziecko i zalatwia wszelkie formalnosci, gdzie ona jest poinformuja cie w kazdej placowce podleglej) aby to zrobili za ciebie.
Zalatw sobie przed zapisaniem dziecka Digidcode, tu masz link. Wypelniasz dane i wciagu 5 dni masz papierek z kodem w domku, potem masz chyba 7 dni aby go aktywowac. Z reszta wszystko jest napisane w liscie, ktory dostaniesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum