Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z ubezpieczeniem
Autor Wiadomość
GALACYKLISTA 

Wysłany: 2008-03-04, 17:57   Problem z ubezpieczeniem

A wiec tak:
Od 07.04.08 przechodze na kątrakt :) do firmy w ktorej obecnie pracuje przez agencje pracy. Wiec wynajolem juz jakies mieszkanko na poczatek-bo bedzie trzeba opuscic mieszkanie z tej agencji. Niestety odchodzac z tej agencji wygasa moje ubezpieczenie, wiec dzis bylem w ubezpieczalni by sie zapisac indywidualnie. I tu pokazal sie PROBLEM- niemoga mnie/niemoge sie ubezpieczyc jezeli niejestem zameldowany w NL :my: :lzy: (a na tym mieszkaniu niestety niemoge sie zameldowac). Stąd moje pytanie/proźba o pomoc - JAK I GDZIE W OBECNEJ SYTUACJI MOGE SIE UBEZPIECZYC W NL :?:
Z góry dziekuje za odpowiedzi-pomoc

Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-03-04, 19:33   

Jeżeli nie możesz się zameldować w Holandii, to znaczy, że nie przebywasz tu na stałe. Zakładam, że masz adres zameldowania w Polsce (bo każdy musi gdzieś mieszkać). Idź do ubezpieczalni i powołaj się na obowiązek posiadania ubezpieczenia przez tzw. grensarbeiders (osób pracujących w Holandii a w niej nie mieszkających) i zapytaj, co mogą Ci zaoferować.

A w dłuższej perspektywie poszukaj mieszkania, w którym możesz się zameldować. Bez meldunku nie założysz konta bankowego, nie wymienisz prawa jazdy itp.

Pozdrawiam.

GALACYKLISTA 

Wysłany: 2008-03-04, 20:10   

Koza napisał/a:
grensarbeiders
O tym mi mowila, ale niebardzo wiem co to jest za rodzaj ubezpieczenia itp. :?:
Koza napisał/a:
A w dłuższej perspektywie poszukaj mieszkania, w którym możesz się zameldować.
Ciagle szukam (ale nic niema w okolicach Bergen, Roosendaal),a jak cos jest to bez opcji meldunku, albo ceny maja kosmiczne :-?

Koza 
Administrator

Wysłany: 2008-03-05, 09:14   

Trochę tego nie rozumiem: bez opcji meldunku. Czyli bez możliwości legalnego zamieszkania? Chyba że wynajmujesz na mniej niż 3 miesiące. A nie wystarczy, że z kontraktem wynajmu przejdziesz się do gminy i zwyczajnie się zameldujesz?

Ubezpieczenie dla grensarbeiders to takie samo ubezpieczenie zdrowotne (zorgverzekering), jak każde inne. Na mocy nowej ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych (ZVW - Zorgverzekeringswet) również osoby pracujące w Holandii a w niej nie mieszkające muszą mieć ubezpieczenie zdrowotne.

A w ogóle to napisz, na jak długo zamierzasz tu zostać, na jak długo masz kontrakt, czy zamierzasz go przedłużyć (jeśli masz kontrakt na czas określony), żebym wiedział, jakie rady Ci dawać.

Pozdrawiam.

Miro66 
Miro66

Wysłany: 2008-03-06, 20:53   

Jednej rzeczy nie rozumiem , skoro byleś ubezpieczony musisz tylko zameldować ze pracujesz w innej firmie i opłacasz dalej to samo ubezpieczenie . Większość pracodawców może sama ubezpieczyć pracownika i porostu składki za ubezpieczenie odtrącać z wypłaty . To nawet jest lepsze dlatego ze pracodawcy ubezpieczający większą ilość pracowników maja jakieś zniżki

joanna_82 

Wysłany: 2008-05-10, 08:51   

Opieram sie na moim wlasnym przykladzie

Ubezpieczylam sie w CZ i chcialam ubezpieczyc jednoczesnie moja corke, podalam jej dane,ale nie mialam jeszcze sofi nummer dla niej bo nie byla zameldowana. Po tygodniu dostalam info ,ze nie moga jej dodac do mojego ubezpieczenia, poniewaz aby to zrobic musi posiadac sofi nummer, badz byc zameldowana w gemeente.

I tu nasuwa mi sie pytanie-przeciez nie trzeba byc zameldowanym, aby miec sofi nummer.
Zanim zamieszkalam w Holandii, a mialam taki zamiar(wtedy mieszkalam w Belgii, zeby nie wyszlo ze jechalam z Polski po jeden papierek :wink: ), przyjechalam zalatwic sobie sofi nummer i podalam moj polski adres i zostal mi wydany,wiec jezeli posiadasz takowy sofi nummer logiczne jest, ze jeden z warunkow wydania polisy jest spelniony( nie wiem niestety jak jest w praktyce), ale.... i tu kolejna rzecz. Po tym jak zameldowalam corke otrzymalam pasje dla mojej corki poczta do domu, bez informowania CZ, ze juz jest zameldowana.
I to mi sie podoba, maja dostep do bazy danych mieszkancow w gemeente i sami sprawdzaja, bez uprzedniej ponownej prosby o ubezpieczenie.

Moze zawile i skomplikowanie to brzmi, ale takie byly fakty :-/
:D

pozdrawiam

GALACYKLISTA 

Wysłany: 2008-05-10, 10:19   

W moim przypadku niechcieli sof tylko meldunek. Ale juz jestesmy zameldowani itd - wiec wszystko dobrze sie skomczylo (bynajmniej w tym przypadku) :witam:
NO I DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA PODPOWIEDZI :uklony:

badur 

Wysłany: 2008-07-07, 17:07   

Pozwolę sie dołączyć do tematu, by nie zakładać podobnego. Mam ten sam problem z meldunkiem.Mieszkam i pracuje na kontrakcie w Holandii od 2 miesięcy. Mam już sofi numer i konto w banku, co załatwiłem bez żadnego meldunku (podałem adres kolegi gdzie mieszkałem na początku). Znalazłem mieszkanie które jest przerobionym dawnym biurem nad sklepem, ale właścicielka sklepu nie daje możliwości zameldowania. Od 2 tygodni mieszkam wraz z żona i dzieckiem, planujemy tu zostać 2 lata. Mieszkanie jest ok a czas pobytu na tyle krótki ze nie chciałby szukać nowego. Chciałbym aby ubezpieczenie obejmowało nas wszystkich. Byłem w filii Zorg en Zekerheid i zaproponowano nam pakiet familijny ale musimy mieć wszyscy meldunek. Padło tu pojecie "grensarbeiders" , dzięki pomocy "Kozy" już mniej więcej wiem co to jest, pytanie moje: na jak długo można podpisać umowę ubezpieczeniową tego typu i czy ona może obejmować rodzinę? Z góry serdecznie dziękuje za pomoc. :D

Odpowiedz do tematu