Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
jak załatwić szkołę polskiemu 10latkowi w holandii
Autor Wiadomość
elektra 

Wysłany: 2008-05-07, 20:52   jak załatwić szkołę polskiemu 10latkowi w holandii

Witam serdecznie bardzo proszę jakąś dobrą duszyczkę mieszkającą od dawna w Holandii o radę.Mam ciężki orzech do zgryżienia .w czerwcu prawdopodobnie o ile nie stchórzę wyjeżdzam na stałe do holandii z cała rodziną a mianowicie z synami starszy ma 10 lat a młodszy 3 miesiące .Nadmieniam że mąż pracuje w holandii od 8 lat ,ale rozłąka jest już nie do wytrzymania i zdecydowliśmy się że wyjadę jednak z polski do niego na stałe .(mąz jest polakiem mówi po holendersku ale nie rewelacyjnie).Chodzi mi załtwienie wszystkich formalnośći jaki są wymagane dokumenty itp.Czy są tam jakieś szkoły dla emigrantów z polski

chudy 

Wysłany: 2008-05-08, 14:46   

Witam.Szkoly oczywiscie ze sa.Wszystko tylko zalezy od tego gdzie zamierzacie zamieszkac.Wtedy trzeba szukac najblizszej.Formalnosci to zalezy czy macie juz tu gdzie mieszkac czy dopiero szukacie.Pozdrawiam.

elektra 

Wysłany: 2008-05-09, 21:12   

Witam.Docelowe miejsce to Veghel.Może są jakieś adresy internetowe o takich szkołach ,jeśli tak to proszę podać .Z góry oczywiście Wielkie dzięki.POZDRAWIAM.

mathnl 
mathnl

Wysłany: 2008-05-09, 21:41   

Elektra.Szkołę dla 10-latka nawet nie musisz "załatwiać".Panie z gminy same o Was zadbają po zameldowaniu.W moim rejonie podstawówek jest naprawdę dużo więc nawet nie trzeba będzie dojeżdżać chyba że Veghel to mała wioseczka.Mam równiez 10-letniego syna który przyjedzie do Holandii na stałe w czerwcu i dam Ci znac jakie dokumenty są wymagane lub mogłyby być przydatne po przyjeździe tutaj.No i gratuluję decyzji.My również zastanawialiśmy się parę lat nad wyjazdem nadal nie do końca jesteśmy pewni czy dobrze wybraliśmy.Ale życie na odległość nie ma sensu i trzeba było podjąć ryzyko.Trzymam za Was kciuki. Narka

joanna_82 

Wysłany: 2008-05-09, 22:33   

Wystarczy w wyszukiwarce wpisac ´´basisscholen Veghel´´, ale ulatwie ci i daje gotowego linka http://www.startpagina.in...n/plaats/Veghel

Moja corka zaczela szkole w lutym tego roku, nie umiala niderlandzkiego, jakies pojedyncze slowka. Poszlam do dyrektora szkoly(moja corka chodzi do szkoly w Heerlen De Wegwijzer i bardzo jej sie podoba), powiedzialam ze corka ma 6 lat i chcialabym aby chodzila wlasnie do tej szkoly.Pan dyrektor wyjal formularz i pokolei odpowiadalam na pytania, jedyne co bylo potrzebne odnosnie danych corki to sofi nummer, adres gdzie mieszka dziecko,numer polisy ubezpieczenia. Po wypelnieniu danych dostalam kalendarz szkoly, gdzie sa wazne rzeczy typu kiedy dzieci maja wolne z tytulu swiat i imprez szkolnych i informator o trybie nauki w szkole itd. Nastepnie pan dyrektor oprowadzil mnie po szkole weszlismy do jednej z klas grupy 1, pokazal sale gimnastyczna,boisko i inne pomieszczenia uzytkowe, z ktorych m.in. korzystaja dzieci. Bylam w niebo wzieta.
Moja corka gdy ja zapisywalam nie byla jeszcze w Holandii, wiec nie posiadala ani sofi nummer ani meldunku ali ubezpieczenia zdrowotnego. Niczym nie musialam sie martwic bo z czasem wszystkie dokumenty donosilam.
Formularz szkolny zawiera dane rodzicow,adres zamieszkania,sofi nummer kazdego z nich,zawod rodzicow,wyznanie(to katolicka szkola wiec musialam powiedziec),w jakim jezyku bedziemy mowic w domu(wybralam ze oba bo oboje mowimy po niderlandzku i chcemy zachowac ojczysty jezyk), numery telefonow kontaktowych(moze byc jednego z rodzicow) i to chyba tyle.
Moja corka z racji 6 lat ale braku znajomosci jezyka poszla do grupy 1.
Wrazenia w szkole spedzaja jej sen z powiek,najlepiej jakby nawet w niedziele mogla chodzic bo tak jej sie podoba. Jezyk niderlandzki zaczela uzywac bardzo szybko, po 1mcu nauczycielki mowily ze nie maja z nia juz problemow komunikacyjnych i ze sa bardzo zdziwione.
Wybierajac szkole kierowalam sie wystrojem szkoly i zapleczem jakie posiada(plac zabaw,opieka)i nie bez powodu, miala moja corke zachecic aby tam pozostawac.Druga rzecz za sciana tej szkoly jest kinderopvang,w ktorym moja corka zostaje po szkole,wiec przechodzi tylko przez korytarz i juz tam jest. Chodzilo mi aby dziecko nie meczylo sie przejazdami szkola i swietlica a tu wszystko pod reka.
Moze pomoga ci te informacje-glowa do gory i zycze powodzenia

joanna_82 

Wysłany: 2008-05-09, 22:38   

A tak na marginesie, popros meza niech zapisze syna juz teraz na rok 2008/2009. Ja nie mialam z tym klopotu. Zapisywalam corke w styczniu i podalam date ze 9-02-2008 bedzie w Holandii i moze zaczac od 11ego i bez problemow dyrektor wyrazil zgode.

elektra 

Wysłany: 2008-05-09, 22:39   

Serdecznie Ci dziękuję dobra kobietko będę Ci wdzięczna za każdą informacjię.Mam nadzieję że dobrze robię nie martwię się o mnie tylko o mojego starszego syna jak sobie z tą sytuacją poradzi ,bo młodszy ma dopiero trzy miesiące tak więc on jeszcze nic nie wie o Bożym świecie.Veghel to miasto zaraz koło Eidhoven jakieś 15 minut jazdy.Pozdrawiam i fajnie by było gdybyśmy były w kontakcie .POZDROWIONKA>

joanna_82 

Wysłany: 2008-05-09, 22:42   

jezeli szukacie stron danych szkol, skopiujcie nazwe szkoly, albo przepiszcie do wyszukiwarki i jezeli szkola takowa ma to otwieracie i ogladacie,juz sprawdzilam pierwsza przypadkowa i oto link http://www.ark-haarlem.nl/
pozdrowionka

elektra 

Wysłany: 2008-05-09, 22:51   

Do joanny 82. Pani również dziękuję za ważne informacje napewno wezmę to wszystko pod uwagę .Mam nadzieję i marzę o tym żebym też mogła powiedzieć kiedyś że mój syn jest zadowolony ze szkoły w Holandii no i życia, bo właściwie wszystko co rodzic robi w życiu a myśli że to jest dobre to dla dzieci.Jeszcze raz dziękuję !!!!

joanna_82 

Wysłany: 2008-05-10, 09:09   

elektra jak sie pojawisz daj znac:) moze kiedys sie umowimy na kawe:)

elektra 

Wysłany: 2008-05-10, 10:17   

Napewno jak nie stchórzę z tym wyjazdem i wszystko pójdzie dobrze to z ogromną przyjemnością spotkam się z Panią było by mi niezmiernie miło!!!!

Odpowiedz do tematu