Wysłany: 2008-04-01, 20:48 PILNE Holenderskie prawo cywilne
Witam wszystkich,
mam poważny problem - czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z holenderskim prawem cywilnym, a dokładniej kwestiami spadkowymi?
Mój teść zmarł, najprawdopodobniej nie zostawił testamentu. Ma dwoje dorosłych dzieci z pierwszego małżeństwa, jego pierwsza żona miała zasądzone alimenty. Nie wiadomo, czy moja teściowa była uposażona w jakiejkolwiek jego polisie.
Czy ktoś z Was wie jak wygląda dziedziczenie ustawowe w świetle prawa holenderskiego?
Albo wogóle jak wygląda holenderski odpowiednik postępowania spadkowego?
Sprawa jest dosyć pilna.
O ile mi wiadomo to jezeli nie bylo wczesniej spisanej intercyzy , to Pana tesciowa dziedziczy wszystko po swoim mezu , a dopiero po jej smierci dziedzicza jego dzieci .
Co do polis to dziedziczy osoba uposazona a jezeli takowej nie bylo to tez Pana tesciowa.
Pozdrawiam
nie prawda... zarowno dzieci jak i twoja tesciowa maja prawo do spadu... obie grupy znajduje sie w pierwszej lini podzialu spadku jesli nie ma testamentu...
Een echtgenoot of geregistreerd partner en de eigen kinderen van de overledene vormen de eerste groep erfgenamen. De hele erfenis wordt tussen hen verdeeld, als er tenminste geen testament is.
Ponizsze informacje zainteresuja Holendrów mieszkajacych tymczasowo w Polsce, a posiadajacych majatek w Polsce i Holandii. Z dniem 1 stycznia 2003, na terenie Królestwa Niderlandów weszlo w zycie nowe Prawo Spadkowe. Najwazniejsza zmiana jest to, ze malzonek (ka) zmarlej osoby dziedziczy calosc majatku, natomiast pozostajace po zmarlym dzieci maja tytul prawny w stosunku do malzonka (ki) osoby zmarlej, nie wykonalny jednak w okresie jego (jej) zycia. Z tego wynika, ze malzonek (ka) moze za zycia swobodnie dysponowac odziedziczonym majatkiem. Nowe prawo chroni malzonka (e) spadkodawcy bardziej niz poprzednie, natomiast ogólna pozycja dzieci jest slabsza.
Te informacje uzyskala w zeszlym roku z Polskiej Ambasady w Holandii , moja znajoma.
I wlasnie rok temu wedlug tej zasady przeprowadzono prawo spadkowe mojej kolezanki .
Pozdrawiam
Nikt by nie pogardził podstawą prawną...
Burgerlijk Wetboek Boek 4 - Erfrecht
Jest tam 233 artykuły, nie miałem siły przebrnąć przez wszystkie. Ważny jest tu artykuł 13, ust. 1 i 3.
Zapraszam do lektury: Burgerlijk Wetboek Boek 4(klikamy na Tekst / Burgerlijk Wetboek Boek 4 / wetten.overheid.nl)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum