arturrof
Wysłany: 2008-03-27, 22:15 Przesiadka na Linux'a
Witam wszystkich, jestem tu nowy.
Ostatnio zawaliłem sobie głowiznę Linux'em a konkretnie dystrybucją Mandriva 2008 (w rachubę wchodzi też Xtreme). Czy jest na forum osoba która pracuje na systemie, niekoniecznie z wymienionych (a wiem, że jest bo żona moja, bisurmanica jedna mówila więc się nie ukrywac heheheh). Chcę rozpocząć przygodę z Linux'em i miło byłoby mieć wsparcie w rodaku obytym w temacie bo sam znawcą nie jestem, ale w ciemię też mnie nie bito (chyba hihihihi ).
Reasumując, sciągam właśnie obraz ale pewien nie jestem czy poradzę sobie z nagraniem go na "placieś" i instalacją na kompa z Vistą, nie pozbywając się jej na początek świadomie czy też przez pomyłkę(scenariusz nr 2 bardziej realny hehehe). Wprawdzie poczytałem sobie o tym wcześniej ale chyba każdy przyzna, że bezpośrednia- jeśli zajdzie potrzeba- konsultacja a nawet ingerencja nie zastąpi żadnego, najbardziej fachowego bla bla bla w necie.
pozdrawiam i czekam na każdą odp
Poczytaj posty i popatrz na ikonki systemu i przeglądarki, to będziesz wiedział, kto.
Nie jestem pewien, czy Mandriva ma LiveCD, a bez tego drugi scenariusz jest prawdopodobny. Z LiveCD możesz uruchomić system bez instalacji i zobaczyć, czy i jak działa na Twoim sprzęcie, przekonać się, czy programy Ci odpowiadają i dopiero wtedy zainstalować.
Widzę, że używasz Opery - w standardowych instalacjach jej nie ma, gdyż Opera nie jest open-source. Istnieją pakiety dla różnych dystrybucji, jednak na Mandrivy jest tylko do wersji 2007 i niższych - miej to na uwadze.
_________________ Opuść swą głowę.Gwiazdy,one szeptają.Usłysz co mówią.I wiedz co to znaczy.Księzyc jest Twoim przewodnikiem.Zobacz jak idzie łagodnie przez światło, niczym dziecięce oko uratowane w baśniowym śnie...I śnij znowu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum