Temat może nie do końca związany z komputerami, aczkolwiek z braku działu "Media" bądź "Audio/Video", umieszczam tutaj.
Mam do Was, szanowni użytkownicy forum, następujące pytanie:
czy korzystacie z telewizji cyfrowej?
I jeśli tak, to mam kolejne pytania:
kto jest dostawcą (np. @Home, UPC, KPN-Digitenne)
jaka jest jakość odbieranych kanałów (ofertę mogę przeczytać w internecie) i czy jesteście z niej zadowoleni,
czy programy (filmy pełnometrażowe oraz seriale) nadawane są w formacie 16:9 (widescreen), czy w standardowym 4:3 (na telewizorze widescreen trzeba oglądać je w trybie pillarbox lub pan&scan)
Miałem już kilka ofert telewizji cyfrowej, ale cały czas się waham, głównie z powodu braku informacji nt. formatu nadawanych audycji.
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 09 Lip 2007 Posty: 27 Skąd: Bergen op Zoom
Wysłany: 2007-07-18, 15:18
Tak - korzystam. Mam @Home.
Duza czesc programow jest w widescreen ale nie wszystko.
To zalezy od tego, jak dana stacja TV to nadaje i to nie ma wiele wspolnego z dostawca TV cyfrowej.
jestem bardzo zadowolona z @Home
filmy i serial sa najczesciej 16:9 ale jak mowie, to alezy zawsze od danego kanalu.
Monika, dziękuję za informacje. Właśnie sprawdziłem (18.07, godz. 16:50) zawartość analogowego @Home - wyścig Tour de France:
Nederland 1 - 3:4
Eurosport NL - 3:4
Een (Sporza) - 16:9
Trochę to dla mnie dziwne, że Holandia, która niedawno całkowicie zaprzestała naziemnej transmisji analogowej, trzyma się formatu 4:3 przy tak dużej popularności odbiorników widescreen.
Jakiś czas temu oglądałem znany klasyk "Absolwent" transmitowany późną porą na Ned2. Stacja uraczyła nas wielce interesującymi ujęciami nosa Hoffmana czy też połówkami twarzy Hoffmana i Katharine Ross w scenie finałowej. Dlatego też jestem ciekaw, czy telewizja cyfrowa pomoże coś w kwestii pan-and scan.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum