Holadnia Dla Poloni
e-holandia.info  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
ZMIANA BANKU
Autor Wiadomość
alicja2911 
moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-02-27, 16:33   ZMIANA BANKU

MAM PYTANKO CHODZI O ZMIANE BANKU .JESTEM TERAZ W ABN AMRO ALE CORAZ BARDZIEJ SIE ZRAZAM .CZESTO TEZ BANKOMATY SA ZEPSUTE(NIE WIEM CZY MAM PECHA :P ?)I OGOLNIE PROWADZENIE KONTA JEST DOSYC DROGIE.CZY KTOS MA MOZE KONTO W POSTBANKU?BO SLYSZALAM ZE TANI I DOBRY
POZDRAWIAM :)

Duuvelke 
JuniorAdmin

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-02-27, 19:29   

ja mam konto w postbanku... a nawet dwa:-)... co chcialabys wiedziec???

alicja2911 
moderator

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2007-02-28, 21:50   

Witam.Przede wszystkim jaki dostep jest do bankomatow czy tylko przy poczcie i jak jest z wplata pieniedzy czy tez przez bankomat czy na poczcie.pozdrawiam

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-03-01, 22:43   

z kazdego bankomatu wyplacam... czy to postbanku bankomat czy tez abn amro czy inny... nigdy nie mialam problemow z wyplata pieniedzy...
jesli chodzi o wplaty... to zawsze je robilam na poczcie...

Agnieszka 

Wysłany: 2007-03-07, 22:37   

Witajcie:) czy z Postbankiem nie jest czasem tak ze za kazda wplate placi sie tak jak za kazdy placony na poczcie rachunek? Ja tez mam konto w Postbanku ale jakos na razie nie robilam wplat... No i jest jedna wada: karta bankomatowa Postbanku nie nadaje sie do chipowania a to bardzo przydatne, np. jesli chcesz zaplacic za parkowanie:)

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-03-08, 19:20   

jesli wplacasz pieniadze na swoje konto i masz przy sobie pinpas... to nie placisz zadnej prowizji... jezeli nie masz pinpas przy sobie to placisz 7,5 za transakcje... dotyczy Postbank rachunku...

dla mnie to akurat dobre... ze moj chipknip jest osobno... poniewaz w mojej szkole zeby cokolwiek kupic trzeba placic chipknip... i czasem sie zdarza, ze ludzie zapominaja... i w takim przypadku nie ma sie ani pinpas ani chipknip... poza tym jak mi sie pinpas popsuje czy tez zakonczy to mam zawsze chippas... jesli chodzi o mnie... to sie ciesze, ze to dwie oddzielne karty:-)

Bamboocha 

Wysłany: 2007-05-13, 22:13   

ooo... a o co chodzi z tym chippas? hehe ja chyba mam pinpas tylko bo ostatnio chcialam strippenkart kupic i nie mogÂłam:( moÂżna sobie normalnie wyrobiÄ‚Ś u nich tak?

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-05-13, 22:37   

chippas... to taki pas, ktory mozesz doladowywac ze swojego konta... z tego co wiem to w Rotterdamie jest duzo parkingow gdzie wlasnie trzeba placic chippas... placac chippas nie uzywac pincodu... wystarczy tylko potwierdzic tranzakcje...

hehe... znalazlam zdjecie... http://www.krabbels.com/b2images/chippas.jpg

Koza 
Administrator

Wysłany: 2007-07-12, 14:59   

Pinpas to zwykła karta debetowa, z paskiem magnetycznym z tyłu. Aby dokonać płatności należy przeciągnąć kartę przez czytnik i potwierdzić kodem PIN.

Chippas - karta z microchipem (tzw. smartcard), umożliwia dostęp do większej ilości usług, jak np. bankowość internetowa, czy chipknip (elektroniczna portmonetka).

Ze strony ABN AMRO: Chipknip
De Chipknip is voor iedereen die kleine bedragen snel, gepast en zonder klein geld op zak wil betalen. De Chipknip op uw Wereldpas kunt u gebruiken voor kleine aankopen of bijvoorbeeld om parkeergeld te betalen. U kunt de Chipknip opladen bij de speciale oplaadpunten bij de meeste geldautomaten in Nederland.

Pozdrawiam!

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-07-12, 16:11   

Koza napisał/a:
Chippas - karta z microchipem (tzw. smartcard), umożliwia dostęp do większej ilości usług, jak np. bankowość internetowa, czy chipknip (elektroniczna portmonetka).

pierwsze slysze, ze chippas umozliwia bankowosc internetowa??? jestes pewien, ze te informacje sa prawdziwe??? nie wszystko co znajdziesz na wikipedia to prawda...

mojaholandia 
mojaholandia

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2007-07-12, 16:15   

Chippas jest tez przydatny do placenia malych sum w marketach kiedy nie ma sie gotowki.
np. 1,5 euro za bulki a masz 1 euro w porfelu.
Bo niektore sklepy licza sobie jakas prowizje jesli placi sie pinpasem (male sumy ponizej 10 euro). Juz wiem kto: Maarskrammer u nas na pewno policzyl mi kiedys za pinpas pomizej 10 euro. I jeszcze w paru miejscach.

No i u nas na poludniu prawie wszystkie parkingi sa tez platne chippasem, a nie np. gotowka.

Tylko uwaga: nie przelewajcie za duzo kasy na chippas, bo jesli wam zginie (albo ktos go ukradnie), to kasa na nim przepada (tam nie ma kodu PIN).

Ja mam na nim zawsze okolo 25 euro. Ale to zalezy od kazdego ile sie tam trzyma.

Koza 
Administrator

Wysłany: 2007-07-12, 16:39   

Duuvelke napisał/a:
pierwsze slysze, ze chippas umozliwia bankowosc internetowa??? jestes pewien, ze te informacje sa prawdziwe??? nie wszystko co znajdziesz na wikipedia to prawda...

Jestem pewien, bo z tego korzystam. Zarówno ABN jak i RABO do bankowości internetowej wykorzystują elektroniczne generatory jednorazowych haseł dostępu, gdzie hasła generowane są na podstawie danych zawartych w chipie karty. Postbank używa haseł jednorazowych wysyłanych na komórkę, i smartcard jest używany tylko do chipknipa.

A link z wikipedii, który podałem, mówi o smartcard a nie o bankowości elektronicznej, przeczytaj uważnie.

Duuvelke 
JuniorAdmin

Wysłany: 2007-07-12, 16:54   

ja tu mowie o chippas...

Koza 
Administrator

Wysłany: 2007-07-12, 17:07   

A ja mówię o prostokątnym kawałku plastiku ze złotym metalowym kwadracikiem po lewej stronie, którego używa się do płacenia za zakupy, za parkowanie w mieście, za obiad w niektórych stołówkach zakładowych oraz do sprawdzania stanu konta przez internet (przy użyciu dodatkowego plastikowego "kalkulatorka").

[ Dodano: 2007-07-18, 23:48 ]
A wracając do tematu - o Postbanku i ABN już coś jest (choć mało konkretów). A czy ktoś ma doświadczenie z innymi bankami? Np. Rabo, SNS czy Fortis?

Ja mam w SNS konto oszczędnościowe (Spaarrekening). SNS zrobił na mnie jednak średnie wrażenie. Aby otrzymać kod dostępu musiałem wysyłać formularz dwukrotnie.
Poprosiłem również o orientacyjne wyliczenie hipoteki - zadzwoniła do mnie konsultantka, niestety podczas planowania rozmowy zawiesił im się system. Miała zadzwonić jeszcze raz. I czekam tak już trzeci miesiąc.

Pozdrawiam.

Efcia 

Wysłany: 2007-07-26, 12:45   

Duuvelke - czy konto wpostbanku jest prowadzone bezplatnie?

Odpowiedz do tematu