Witam wszystkich. Kupilem samochod w Belgi 8 . 09 .2007 (data na faktorze) data pierwszej rejestracji w Polsce 8. 10 .2007 Do Holandi przyjechalem 6 marca 2008 i to jest data zameldowania. Teraz jest pytanie czy jak bede zmienial tablice to uwzglednia mi date zakupu samochodu czy date pierwszej rejestracji w Polsce ??? Bo nie wiem czy mi nalicza podatek do zaplacenia (a z tego co wiem to nie maly) Prosze o jakies odpowiedzi. Pozdrawiam
Znając pazerność aparatu finansowego odpowiedzi możesz udzielić sobie sam. Moim zdaniem, jeśli jesteś w stanie udowodnić, że kupiłeś samochód z zamiarem pozostania jego właścicielem, mogą pod uwagę wziąć datę zakupu. Choć od 8.09 do 6.03 nie ma pełnych 6 miesięcy, i to może być problemem.
Może być też tak, że jako okres posiadania samochodu policzą Ci czas do momentu zadeklarowania go w holenderskim urzędzie celnym. Znam gościa, który mieszkał 2 lata w Holandii, zanim przerejestrował samochód z polskich tablic na holenderskie. I auto zostało uznane jako mienie przesiedleńcze. Przez te dwa lata pracował na kontrakcie czasowym. Problem pojawił się, jak po kolejnych dwóch latach kolega postanowił powrócić do Polski, ale to osobna historia.
Jednoznacznej odpowiedzi udzieli Ci służba celna - www.douane.nl.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum